Do Pobaltí přilétli první vojáci USA, zůstanou nejméně několik měsíců

Lockheed C-130 Hercules

Lockheed C-130 Hercules Zdroj: CC BY 2.0: Air Combat Command

Do Polska dnes dorazili první američtí vojáci, další v příštích dnech přicestují do Litvy, Lotyšska a Estonska. O vyslání svých vojáků do Pobaltí a pobaltských států rozhodl Washington v reakci na ruskou vojenskou aktivitu a události na Ukrajině.

Dva transportní letouny Hercules se 150 příslušníky 173. výsadkové brigády americké armády přistály dnes odpoledne na vojenské základně Świedwin na severozápadě Polska. Spojené státy v úterý oznámily, že pošlou na sérii vojenských cvičení v Polsku a pobaltských státech 600 vojáků. Jde o gesto určené východoevropským spojencům USA v Severoatlantické alianci zneklidněným aktivitami Ruska na Ukrajině. V příštích dnech je dalších 450 příslušníků amerických ozbrojených sil očekáváno v Litvě, Lotyšsku a Estonsku.

Délka přítomnosti Američanů v těchto státech nebyla předem vymezena. Pentagon prý původně počítal s malými jednorázovými manévry, ale na naléhání evropských partnerů souhlasil s delším vysláním. Podle vyjádření mluvčího ministerstva obrany Johna Kirbyho by cvičení, jež jsou „poselstvím určeným Moskvě“, měla probíhat „v příštích několika měsících a později“. Mělo by přitom jít o bilaterální akce, nikoli o manévry NATO.

Litevský ministr zahraničí Linas Linkevičius dnes podle agentury ITAR-TASS řekl, že přítomnosti amerických vojáků v Litvě nebude časově omezena. „Jak tomu rozumíme, půjde, bude-li to možné, o stálý pobyt,“ uvedl.

Estonský ministr obrany Sven Mikser podle ruské agentury k tomu řekl, že americká jednotka zůstane v jeho zemi přinejmenším do konce roku. „Co bude po 31. prosinci, záleží na celkové mezinárodní bezpečnostní situaci,“ poznamenal.