Dohoda s Íránem nepřinese rychlý konec sankcí, soudí diplomaté

Íránský jaderný reaktor v Araku

Íránský jaderný reaktor v Araku Zdroj: Nanking2012, Wikiemdia Commons (CC BY-SA 3.0)

Uvolnění sankcí vůči Íránu, se kterým počítá připravovaná mezinárodní dohoda s Teheránem o jeho jaderném programu, nebude možné dříve než na konci letošního roku. V mezinárodním názorovém středisku Atlantic Council ve Washingtonu to řekl německý velvyslanec ve Spojených státech Peter Wittig. Se svým názorem není osamocen.

Spojené státy, Británie, Francie, Rusko, Čína a Německo v současné době s Íránem připravují definitivní dohodu, která by ukončila více než deset let trvající spor o jaderný program této islámské země. Západ se obává, že by vývoj mohl být zaměřen i na výrobu jaderné bomby. Teherán ale tvrdí, že výzkum je čistě mírový.

Připravovaná dohoda počítá s tím, že íránská jaderná zařízení budou pod přísnou mezinárodní kontrolou. Výměnou za ústupky pak budou postupně zrušeny hospodářské sankce, kterým nyní Teherán čelí. Podle Wittiga ale odvolávání sankcí nebude okamžité a i v případě příznivého vývoje nebude možné před koncem letošního roku.

Francouzský velvyslanec v USA Gérard Araud v projevu v Atlantic Council upozornil, že výsledky rozhovorů po případném uzavření konečné dohody na konci června nebo počátkem července nemusí být zcela vyjasněné. Zcela upřesnit a objasnit je budou muset až technické dodatky vypracované po definitivní mezinárodní dohodě, dodal Araud.

Rakety sankce neporuší

Na ukončení sankcí proti Íránu je zatím příliš brzo i podle nedávného vyjádření amerického prezidenta Baracka Obamy. Ty musí platit přinejmenším do doby, než Teherán přijme konečnou dohodu o jaderném programu. Naopak ruský prezident Vladimir Putin nedávno schválil dodávku raketového systému S-300 do Íránu a prohlásil, že tento krok nejenže neporušuje žádné sankce OSN, ale ani nepředstavuje žádné bezpečnostní riziko.

Světové mocnosti s Teheránem počátkem dubna uzavřely rámcovou dohodu, kterou nyní vyjednávači upřesňují. Termín, do kdy má být dokument hotov, je stanoven na 30. června.