Dorseyho firma Square se přejmenuje na Block. Erdoğan odvolal ministra financí

Finanční společnost Square Jacka Dorseyho (na snímku) se přejmenuje na Block.

Finanční společnost Square Jacka Dorseyho (na snímku) se přejmenuje na Block. Zdroj: e15.cz

Generální advokát doporučil Soudnímu dvoru Evropské unie zamítnout žalobu Polska a Maďarska proti spojení peněz a právního státu.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan (na snímku) vyměnil ministra financí. Snaží se zastavit propad turecké měny.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Další problém pro Polsko a Maďarsko

Generální advokát Soudního dvora Evropské unie ve čtvrtek doporučil zamítnout žalobu Polska a Maďarska proti spojení právního státu a peněz. Mechanismus umožňující Bruselu pozastavit čerpání peněz z unijních fondů zemím, které omezují například nezávislost justice či médií, je podle advokáta v souladu s právem Evropské unie. Polská a maďarská vláda tvrdila opak. Stanovisko advokáta není pro Soudní dvůr závazné, většinou však k němu přihlíží. Konečný verdikt, proti němuž není odvolání, by měl být vynesen v řádu několika měsíců. Varšavě a Budapešti tak nadále reálně hrozí odebrání některých evropských dotací.   

Erdoğan vyměnil ministra financí

Turecko nadále zápolí s měnovou krizí. Kurz turecké liry jen v listopadu oslabil o třicet procent a má letos nejhorší výkonnost ze všech platidel na světě. Prezident Recep Tayyip Erdoğan se proto rozhodl vyměnit ministra financí. Lütfiho Elvana nahrazuje ve funkci jeho dosavadní náměstek Nureddin Nebati, jenž má podobné ekonomické názory jako Erdoğan. Turecký prezident v poslední době provádí divoké personální rošády i na klíčových pozicích v centrální bance. Přestože se stát potýká s vysokou inflací, Erdoğan dlouhodobě odmítá, aby finanční instituce zvyšovaly úrokové sazby.    

Z trhů a burz 

Akcie v USA zpevnily, evropské poklesly 

Také ve čtvrtek pokračovaly na světových burzách prudké výkyvy, způsobené zejména nejistotou ohledně šíření nové varianty koronaviru omikron. Americké akcie se otřepaly ze středečních ztrát a obrátily se k růstu. Index Dow Jones vzrostl o 1,82 procenta. S&P 500 se zvýšil o 1,42 procenta a Nasdaq Composite posílil o 0,83 procenta. Naproti tomu evropské indexy včera odevzdávaly předchozí zisky. Panevropský STOXX Europe 600 se propadl o 1,15 procenta. Německý DAX odepsal 1,35 procenta. Francouzský CAC 40 oslabil o 1,25 procenta a britský FTSE 100 uzavřel ve ztrátě 0,55 procenta.             

Ze Square bude Block

Americká finanční společnost Square, kterou vede zakladatel Twitteru Jack Dorsey, mění název. Firma, která se zabývá především digitálními platbami, se s platností od 10. prosince bude oficiálně jmenovat Block, což má odkazovat na kryptoměny a technologii blockchainu. Akcie Square na to ve čtvrtek nicméně reagovaly poklesem o 1,21 procenta na 192,15 dolaru. Dorsey nedávno oznámil, že odstoupí z pozice výkonného ředitele Twitteru a bude se věnovat pouze své druhé společnosti. Square dlouhodobě mohutně investuje do kryptoměn. Jenom letos si nakoupila bitcoiny za 170 milionů dolarů, asi 3,8 miliardy korun.   

Video dne

Německá armáda se na slavnostní ceremonii v Berlíně rozloučila se spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou, která stojí v čele země už šestnáct let. 8. prosince předá úřad svému nástupci Olafu Scholzovi.  

Stane se dnes

  • Vedení rakouských lidovců (ÖVP) bude jednat o budoucnosti strany poté, co ve čtvrtek její předseda a bývalý rakouský kancléř Sebastian Kurz oznámil, že se stahuje z politiky. Nahradit by ho mohl současný ministr vnitra Karl Nehammer.
  • Laos dnes za přítomnosti čínského prezidenta Si Ťin-pchinga spustí provoz první železniční tratě v zemi. Tu postavila a zaplatila právě Čína. Projekt stál v přepočtu přes 130 miliard korun. 
  • Slovenský statistický úřad zveřejní nejčersvější data o vývoji nezaměstnanosti, průměrné mzdy a hrubého domácího produktu země.