ECB může ve čtvrtek jen zklamat

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Evropské centrální bance (ECB) nezbývá než tento týden spustit program nákupu státních dluhopisů. Takřka celý trh už totiž s tímto krokem počítá. Hovoří o tom průzkum agentury Bloomberg, podle nějž na čtvrteční start kvantitativního uvolňování sází 93 procent oslovených ekonomů. V průměru očekávají, že ECB utratí ve jménu vyšší evropské inflace kolem půl bilionu eur.

Ještě před měsícem přitom na lednové spuštění frankfurtských rotaček sázela pouhá třetina respondentů. „Nadšení nezná mezí, možnost, že by ECB mohla zklamat, není připouštěná. A to přesto, že v minulosti dokázala centrální banka překvapovat spíše negativně a dělala věci pomaleji. Spíše než skutečné akce se trh obvykle dočkal jen příslibů,“ uvádí hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Detaily programu si prý ale nechá Frankfurt pro sebe, a to až do termínu řeckých voleb. „Podrobnosti programu by mohly přispět k vyostření předvolební kampaně a ECB by tak zasáhla do politiky,“ dodává Navrátil.

„Na čtvrtečním zasedání je rozšíření programu odkupu aktiv hotovou věcí a jakékoli jiné rozhodnutí by bylo masivním zklamáním pro trhy,“ potvrzuje Martin Lobotka z Cyrrusu. Očekávání investorů podpořil i nedávný krok švýcarské centrální banky, která takřka v předvečer rozhodnutí ECB odpoutala kurz franku od eura. Podle průzkumu Bloombergu sází trh na to, že frankfurtská banka začne měsíčně skupovat vládní bondy zemí eurozóny v objemu kolem 40 miliard eur.

Šance na kvantitativní uvolňování rostou i se sporadickým úspěchem dosavadních podpůrných opatření. Za bezmála dva měsíce, po které je v běhu program odkupu papírů krytých aktivy (ABS), za ně frankfurtští bankéři utratili necelé dvě miliardy eur. Cílem ECB je přitom rozšíření rozvahy takřka o bilion eur. Odborníci soudí, že bez nákupu státních bondů je tento cíl prakticky nesplnitelný.

Hlavním argumentem pro prohloubení aktivit ECB se stal prosincový pokles cen v eurozóně, stalo se tak poprvé po pěti letech. Spekulace na zásah banky se zároveň odrazily v dalším propadu společné měny. Vůči dolaru se euro dotklo jedenáctiletého dna.