Ekonomika USA zpomalila ve čtvrtém čtvrtletí růst na 1,4 procenta

Wall Street

Wall Street Zdroj: ctk

Ekonomika Spojených států ve čtvrtém čtvrtletí zpomalila růst na 1,4 procenta z dvouprocentního tempa v předešlém kvartálu. Zpomalení je mírnější, než ukazovaly předběžné odhady. Ukázala to dnešní konečná čísla amerického ministerstva obchodu. Největší světovou ekonomiku podpořily solidní spotřebitelské výdaje. Dolů ji naopak táhly kromě jiného horší údaje o stavu podnikových zásob.

Statistici původně odhadovali, že celoročně přepočtený růst ekonomiky USA zpomalil v posledních třech měsících loňského roku na 0,7 procenta. Tento údaj na konci února zpřesnili na rovné jedno procento. Ekonomové v průzkumu agentury Reuters očekávali, že konečné, třetí zpřesnění už žádné změny nepřinese. Za zlepšením stojí větší spotřebitelské výdaje, které jsou hlavní složkou HDP. Výdaje se zvýšily o 2,4 procenta; v únoru se jejich růst odhadoval na rovná dvě procenta.

Růst výdajů naznačuje slušnou kondici ekonomiky USA a měl by nadále tlumit obavy z hospodářské recese, kvůli kterým na začátku letošního roku padaly akcie. Výdajům pomáhala dobrá situace na americkém pracovním trhu i rostoucí ceny bydlení. Podle agentury AP by spotřebitelé mohli být oporou domácí ekonomiky i v současném čtvrtletí.

Slabší složkou byla tvorba podnikatelských zásob. Zatímco podle únorových údajů pohyb zásob snížil tempo růstu hrubého domácího produktu (HDP) o 0,14 procentního bodu, nové údaje jeho negativní vliv stanovily na 0,22 bodu.

Firemní zisky klesly druhý kvartál v řadě

Špatnou zprávou byly v dnešních informacích údaje o firemních ziscích, které v uplynulém čtvrtletí pokračovaly v poklesu druhý kvartál za sebou. Ziskovost nadnárodních firem - například výrobců spotřebního zboží nebo ropných společností - poškodila levná ropa i silný dolar. Americká měna vzrostla proti měnám hlavních obchodních partnerů Spojených států v loňském roce o 10,5 procenta, zatímco ceny ropy klesly od června 2014 o více než 60 procent.

Firemní zisky po zdanění a úpravě o hodnotu zásob a kapitálovou spotřebu klesly ve čtvrtém čtvrtletí v celoročním přepočtu o 8,4 procenta, což je největší propad od začátku roku 2014.

Americká ekonomika jako celek stoupla v uplynulém roce o 2,4 procenta. Tempo růstu v letošním prvním kvartálu se odhaduje na zhruba 1,5 procenta. Nadále velké podnikové zásoby a slabé dodávky kapitálového zboží objednaného firmami v lednu a v únoru ale signalizují, že růst by mohl být slabší.

Pavel Ryba: 2016 se může stát rokem prasklých bublin