Erdogan ohlásil rozšíření bojových operací v Sýrii, Turecko prý nemá jinou možnost

turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan

turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan Zdroj: ctk

Podpis dohody o výstavbě plynovodu mezi Ruskem a Tureckem
Volební plakát strany současného a asi i budoucího premiéra Turecka Recepa Tayyipa Erdoğana.
turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdogan
Turecko, den po nezdařilém puči.
22
Fotogalerie

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes ohlásil rozšíření bojových operací turecké armády v severní Sýrii. Jeho plánem je mimo jiné obsazení měst jako jsou Manbidž, které dobyli a pak opustili kurdští povstalci, či dokonce bašta extremistické organizace Islámský stát (IS) Rakka.

Erdogan podle agentury AP řekl, že Turecko "nemá jinou možnost" než vstoupit do pohraničního města Al-Báb, a to navzdory kritice ze strany mezinárodního společenství. Podle tureckého prezidenta je potřeba připravit prostor pro jeho vyčištění od terorismu. "Totéž platí i pro Manbidž," dodal.

Erdogan také slíbil, že Turecko udělá "vše, co je nezbytné" proti s IS v Rakce, pokud koalice vedená USA bude připravena společně konat.

Před třemi dny Erdogan řekl, že Turecko bude postupovat v severní Sýrii dále na jih, dokud nevyčistí oblast od teroristů. Tato zóna může prý dosáhnout až 5000 kilometrů čtverečních.

Turecko zahájilo ofenzivu na severu Sýrie u tureckých hranic před měsícem, oficiálně s cílem vytlačit ze syrského pohraničí příslušníky IS, kteří dlouhodobě ostřelují turecké příhraničí a v zemi provádějí teroristické útoky. Posléze Ankara přiznala, že cílem je rovněž zabránit Kurdům v kontrole syrského území při turecké hranici.

Na vytvoření takzvané bezpečné zóny podél syrsko-tureckých hranic naléhá Turecko dlouhodobě. USA a Rusko se ale k tomuto návrhu stavějí rezervovaně, neboť by to vyžadovalo značné pozemní i letecké nasazení.