Eurozóna může pomoci s řeckým dluhem, když se program prodlouží

Nové sídlo Evropské centrální banky ve Frankfurtu.

Nové sídlo Evropské centrální banky ve Frankfurtu. Zdroj: ctk

Věřitelé navrhují prodloužit program finanční pomoci pro Řecko o pět měsíců do listopadu. Eurozóna by během té doby mohla Řecku pomáhat se splátkami dluhu. Stojí to podle agentury Reuters v dokumentech připravených pro ministry financí zemí sdílejících euro. Ke splátkám dluhu by se použily peníze, které jsou nadále dostupné v rámci současného záchranného programu pro Řecko. Celkově by bylo pro Řecko k dispozici 16,3 miliardy eur.

Podle řeckých vládních zdrojů ale tuto částku Atény nepovažují za postačující a proto prodloužení programu odmítají. Současný úvěrový program pro Řecko vyprší příští týden v úterý. Kdyby Atény nepožádaly o jeho prodloužení, peníze, které jsou v něm stále k dispozici, by byly smazány. Peníze by Řecko podle současných plánů mohlo dostat ve čtyřech plátkách podle toho, jak by se Aténám dařilo plnit dohodnuté podmínky.

Zmíněnou částku 16,3 miliardy eur tvoří z velké části peníze vyčleněné nyní na rekapitalizaci řeckých bank (10,9 miliardy eur). Dále zahrnuje zbývající tranši ze záchranného fondu eurozóny (1,8 miliardy) a 3,6 miliardy eur ze zisků z řeckých dluhopisů v držení Evropské centrální banky za loňský a letošní rok.

Plán počítá s vytvořením zvláštního účtu vyhrazeného pouze pro obsluhu dluhu. Na něj by mohla odejít již první tranše ve výši 1,8 miliardy eur. To by Aténám umožnilo vyhnout se platební neschopnosti, která jim hrozí, pokud do úterý neuhradí dlužnou splátku Mezinárodnímu měnovému fondu.

Peníze z dluhopisů

Peníze by v tomto případě pocházely ze zisků z nákupu řeckých dluhopisů ECB. Uvolnění těchto peněz by ale bylo vázáno na to, aby řecký parlament schválil dohodu s mezinárodními věřiteli a první balík zákonů o provedení ekonomických reforem. S poskytnutím těchto peněz by byl předtím třeba souhlas parlamentů zemí eurozóny. Podle serveru deníku Ta Nea, který se odvolává na zdroje z řeckého kabinetu, „žádná finanční dohoda nemůže fungovat v rámci (nynějšího) návrhu institucí, přičemž navrhovaný finanční rámec není dostačující“.

Ministři financí eurozóny se budou řeckou krizí opět zabývat tuto sobotu. Zatímco euroskupina doufá, že Atény přijdou s odpovědí, zda návrhy věřitelů přijímají čin nikoli, řečtí vyjednávači plánují podle řeckých médií přijít s novými protinávrhy.