Evropa a Spojené státy nejsou nepřátelé, ale spojenci, prohlásil Juncker před schůzkou s Trumpem

Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker Zdroj: Evropsky parlament

Spojené státy a Evropská unie nejsou nepřátelé, ale spojenci. Před jednáním s americkým prezidentem Donaldem Trumpem to ve středu v Bílém domě řekl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Trump vyjádřil přesvědčení, že ze schůzky vzejde něco "velmi pozitivního". Juncker a Trump poté zahájili jednání o stavu a budoucnosti obchodních vztahů USA a Evropské unie.

"Jsme blízcí partneři, spojenci, nejsme nepřátelé. Musíme spolupracovat," uvedl Juncker ve zjevné reakci na nedávná slova prezidenta Trumpa, který označil Evropskou unii za jednoho z mnoha nepřátel, které Spojené státy mají. Šéf Bílého domu tehdy dodal, že na mysli má zejména oblast obchodu. Juncker, který přiletěl do Washingtonu jednat právě o vzájemném obchodu, rovněž řekl, že Brusel a Washington "musí hovořit jeden s druhým, ne jeden na druhého".

"Měli bychom se soustředit na odbourávání cel, nikoli na jejich zvyšování," dodal Juncker. Trump před setkáním označil předsedu Evropské komise za "velmi chytrého a velmi tvrdého chlapíka". Od setkání s ním podle svých slov očekává něco "velmi pozitivního". "Chceme mít spravedlivou (obchodní) dohodu... doufejme, že něco vymyslíme," dodal.

Pokud by neexistovala ve vzájemném obchodu žádná cla, bariéry ani subvence, měly by Spojené státy podle šéfa Bílého domu obrovskou radost. "Chceme reciprocitu," zdůraznil zároveň Trump a znovu zopakoval své dřívější tvrzení, že jeho země v uplynulých letech v obchodu s EU přišla o "stovky miliard dolarů". "Chceme jen, aby naši zemědělci, naši výrobci, aby všichni měli stejné podmínky hry," dodal.

Debata Junckera s Trumpem se podle očekávání soustředí na obchodní spor vyvolaný celním zatížením evropského zboží, který hrozí vyústit v transatlantickou celní a obchodní válku. Trump nejprve uvalil cla na evropský hliník a ocel, Brusel reagoval "odvetnými" opatřeními, tedy cly na dovoz nejrůznějšího amerického zboží, včetně džínsů, potravin či motocyklů Harley-Davidson.

Washington poté oznámil, že zvažuje, zda neuvalit vysoká cla na dovoz evropských automobilů. Evropská komise už podle listu Financial Times připravuje soupis zboží, jehož by se mohlo týkat případné druhé kolo celních opatření.