Na obchodních válkách nakonec tratí všichni, varuje Zeman

Export, ilustrační snímek

Export, ilustrační snímek Zdroj: profimedia.cz

Export, ilustrační snímek
Export, ilustrační snímek
Miloš Zeman
4
Fotogalerie

Jakákoli obchodní válka podle prezidenta Miloše Zemana přináší ztrátu a neúspěch všem stranám. Poznamenal, že iniciativa k nynější obchodní válce vzešla ze strany Spojených států. 

USA uvalily cla na hliník a ocel dovážené z některých států včetně Evropské unie a Číny. Postižené země na to reagovaly zavedením cel na některé americké zboží. Americký prezident Donald Trump následně přistoupil k dalším celním opatřením, stejné kroky chystají ostatní.

Zeman uvedl, že je vychován elementárními učebnicemi ekonomie, které nejsou rozděleny na pravicovou a levicovou ekonomii, a které varují před protekcionismem a celní, tedy obchodní válkou. "Historicky prokazují, že vždycky, i když to možná byl krátkodobý zisk, to byla nakonec dlouhodobá ztráta," řekl.

"Vychován těmito učebnicemi si říkám, že jakákoli obchodní válka, nejenom mezi Amerikou a Evropskou unií, ale i mezi Amerikou a Čínou, Amerikou a Ruskem, je válka, která je takzvaná lose-lose strategy, to znamená, že přináší neúspěch a ztrátu všem stranám," dodal prezident.

Podle Zemana je pošetilé v případě obchodní války a takzvaného eskalačního schématu říct, kdo "za to ve svém agregátu nese větší vinu". "Ale lze seriózně říci, kdo to začal. A bohužel se obávám, že, i když jsem před chvílí chválil amerického prezidenta, že v tomto případě ta iniciace vzešla ze strany Spojených států," řekl prezident.