Evropská centrální banka nákupem dluhopisů oslabila euro o zhruba 12 procent, ukázala studie

Evropská centrální banka

Evropská centrální banka Zdroj: ctk

Evropská centrální banka
Evropská centrální banka
3
Fotogalerie

Rozsáhlé nákupy dluhopisů, kterými se Evropská centrální banka již delší dobu snaží podporovat inflaci a hospodářský růst v eurozóně, oslabily kurz eura vůči dolaru zhruba o 12 procent. Vyplývá to ze studie, kterou Evropská centrální banka zveřejnila.

Evropská centrální banka nákupy dluhopisů, tedy takzvané kvantitativní uvolňování měnové politiky, zahájila začátkem roku 2015. „Naše zjištění naznačují, že kvantitativní uvolňování má rozsáhlý a trvalý vliv na měnový kurz,“ píše se ve studii.

Banka čelí kritice ze strany administrativy Spojených států, podle které podhodnocená měna poskytuje eurozóně, a zejména Německu, nespravedlivou obchodní výhodu. Banka nicméně trvá na tom, že jejím cílem není oslabení eura. To je podle ní pouze vedlejším efektem opatření na podporu inflace a hospodářského růstu, napsala agentura Reuters.

Evropská centrální banka podporuje inflaci a ekonomiku rovněž rekordně nízkými úrokovými sazbami. Banka minulý měsíc potvrdila, že letos je připravena nákupy dluhopisů ukončit. Nadále však očekává, že úrokové sazby zůstanou na současné úrovni alespoň do léta 2019.