Evropská komise bude propouštět

ilustrační foto

ilustrační foto

Evropská komise sníží do roku 2018 počet svých zaměstnanců o pět procent. Zbývajícím pracovníkům prodlouží pracovní týden a zvýší věk pro odchod do důchodu. Komise to dnes oznámila europoslancům, kteří informace poskytli médiím. Veřejně je spolu s návrhem rozpočtu EU pro období 2014-2020 komise představí dnes.

Zaměstnanci komise dosud pracovali 37,5 hodiny týdně, nově by to mělo být 40 hodin. Nárok na důchod jim dosud vznikal ve 63 letech, nově se tato hranice posune na 65 let.

„Evropská unie požaduje více efektivity a úspor od členských států a sama jde takto příkladem,“ řekl novinářům německý lidovecký europoslanec Klaus-Heiner Lehne.

Komise v příštích letech zmrazí výdaje na administrativu, které činí zhruba šest procent ročního rozpočtu EU, což je asi šest miliard eur, tedy zhruba 144 miliard korun. Tento krok umožní právě snížení počtu zaměstnanců. Nelze však čekat, že komise připravuje vlnu výpovědí, plánované propouštění by totiž měly pokrýt například odchody do důchodu či odchody zaměstnanců, kteří jsou dlouhodobě nemocní.