Evropská unie je v krizi, musí ale přežít, míní Hollande

Angela Merkelová a Francois Hollande

Angela Merkelová a Francois Hollande Zdroj: CTK

Francois Hollande, Matteo Renzi
Francois Hollande
Marine Le Penová
Šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová navštívila nizozemského předsedu Strany pro svobodu Geerta Wilderse
Britská premiérka Theresa Mayová
7
Fotogalerie

V rozhovoru s předními evropskými deníky řekl francouzský prezident François Hollande, že Evropská unie je v krizi, ale musí přežít. Jednotlivé státy se přitom podle něj mohou integrovat odlišnou rychlostí. Za svůj poslední úkol ve funkci ale prezident označil snahu nedopustit vítězství protievropské krajní pravice v nadcházejících prezidentských volbách ve Francii.

Socialistický politik se takto vyjádřil před dnešním neformálním summitem Francie, Německa, Itálie a Španělska, jejichž představitelé budou ve Versailles jednat o budoucnosti EU.

Krajní pravice nebyla za posledních 30 let tak silná, jako je právě teď. Francie jí ale podle prezidenta přesto nepodlehne. "Mou poslední povinností je udělat vše pro to, aby se Francie nemohla nechat přesvědčit takovým (nacionalistickým) projektem," uvedl v deníku Le Monde s odkazem na Národní frontu (FN) Marine Le Penové, která navrhuje vystoupení Francie z eurozóny a eventuálně i z EU.

Unii teď podle prezidenta ohrožuje opětovné upřednostňování krátkodobých národních zájmů. Sounáležitost lze ale vzkřísit například společnými kroky v obranné politice. Řešení spočívá i v takzvané vícerychlostní Evropě, je přesvědčen Hollande.

"Evropa 27 členských zemí už nemůže být jednolitá. Po dlouhou dobu vzbuzovala myšlenka diferencované (integrace) Evropy, Evropy různých rychlostí, velký odpor. Ale dnes je to myšlenka, která se vnucuje. Jinak Evropa exploduje," varoval Hollande podle listu Süddeutsche Zeitung.