Evropská unie podle Damašku není dost důvěryhodná na to, aby mohla jednat o situaci v Sýrii

Situace v Sýrii

Situace v Sýrii Zdroj: reuters

Halab (Aleppo)
Halab (Aleppo)
Halab (Aleppo)
Halab (Aleppo)
Halab (Aleppo)
30
Fotogalerie

Na to, aby Evropská unie jednala o situaci v Sýrii, není dost důvěryhodná. S odvoláním na nejmenovaného představitele syrského ministerstva zahraničí to oznámila syrská státní agentura SANA. Tvrdá politika, jakou zastávají někteří její členové, například Francie, podle ní znemožňuje unii hrát pozitivní roli v oblasti Sýrie i jinde ve světě. Podle agentury Reuters jde o reakci na pondělní schůzku, na níž ministři zahraničí EU kritizovali Damašek a jeho spojence Rusko za postup v syrské válce.

Unijní ministři pohrozili zavedením nových sankcí na vládu syrského prezidenta Bašára Asada a vyzvali Rusko, aby si uvědomilo odpovědnost za vývoj v Sýrii.

"Evropská unie nevzbuzuje nejmenší důvěru, když hovoří o humanitární situaci v Sýrii, jelikož sama podporuje terorismus a tím se stává spoluviníkem utrpení Syřanů," uvádí se v oficiálním syrském prohlášení. Syrská vláda považuje za teroristy všechny skupiny, které proti ní bojují, a to i ty, za nimiž stojí USA a některé další západní země.

SANA uvedla, že Damašek sledoval pondělní prohlášení ministrů zahraničí EU a že jde o překrucování faktů a lhaní veřejnosti. Její zdroj řekl, že EU by "se měla řídit tím, co sama říká o boji proti terorismu, a držet se mezinárodních zákonů, a ne chránit teroristické skupiny a prolévat krokodýlí slzy nad utrpením civilistů v Halabu v době, kdy se syrská armáda se spojenci snaží tyto civilisty zachránit a obnovit ve městě bezpečnost, stabilitu a normální život".

Francouzský prezident François Hollande před dnešním berlínským setkáním s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou řekl, že udělá vše pro to, aby dosáhl prodloužení příměří ve východním Halabu.

Rusko jednostranně vyhlásilo osmihodinové příměří na čtvrtek, které má umožnit evakuaci civilistů i bojovníků z této části syrského města, kterou ovládá opozice. Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov dnes vyloučil možnost jednostranně prodloužit pauzu v bombardování Halabu. Ruská armáda už ale ohlásila prodloužení o tři hodiny.

Počínáním Ruska v Sýrii se mají zabývat evropští politici také na summitu EU, který se koná ve čtvrtek a v pátek. Některé státy hovoří o zavedení dalších sankcí proti Rusku, ale předseda Evropské rady Donald Tusk řekl, že na summitu se o tom nerozhodne. Zástupce Německa citovaný Reuters dnes řekl, že sankce jsou jednou z možností a že to tak zůstane i po summitu.