Evropské akcie se vzpamatovávají z nejhoršího týdne za skoro 12 let, doufají v podporu centrálních bank

Akcie

Akcie Zdroj: profimedia.cz

Akcie
Akcie
3
Fotogalerie

Po největším týdenním propadu od finanční krize v roce 2008 začaly hlavní evropské akciové indexy nový týden pozitivně. Naději vkládají především do centrálních bank, které by měly podle očekávání vstoupit do boje proti dopadům koronaviru na globální ekonomický růst. Celoevropský index STOXX 600 během pondělního dopoledne vzrostl o 1,8 procenta. Pozitivní úvod v průběhu dne neudržel, když zavřel v zisku 0,11 procenta. Posilovaly akcie těžařských a ropných společností. 

Dařilo se i dalším evropským indexům. FTSE zavřel v zisku 1,13 procenta. Výjimku představují italské indexy, například index milánské burzy FTSE MIB ztrácel především kvůli přetrvávajícímu napětí kolem epidemie koronaviru v zemi, přes 3,5 procenta. Německý index DAX v závěru dne oslabil o 0,27 procenta.

Velké skoky mezi společnostmi prožívá například finský výrobce mobilních telefonů Nokia. Její akcie posílily nejprve až o 4,6 procenta i kvůli oznámení, že z jejího čela v září odstoupí dlouholetý generální ředitel Rajeev Suri. Poté však opět klesly a nyní jsou silnější o 1,38 procenta než na začátku obchodování. 

Světovým akciím by mohlo pomoci i snižování úrokových sazeb. Investoři sázejí na to, že Federální rezervní systém USA sníží úrokové sazby již v březnu, a to až o 50 bazických bodů, zatímco Evropská centrální banka očekává, že na dubnovém zasedání sníží sazby o 10 bazických bodů.

„Pro následující týden bude rozhodující počet nově nakažených v Evropě. Na starém kontinentě se virus začíná šířit do většiny zemí. Na druhou stranu výrazně klesá počet nových infekcí v Číně. Za včerejšek pouze 202 nových případů. Čínské firmy již začínají obnovovat výrobu. Pokud bude rychle přibývat počet nakažených v Evropě, případně dojde k vyhlašování rozsáhlých karantén, mohou trhy dále oslabovat. Prudce se v posledních dnech zvyšoval počet nakažených v Itálii. Je třeba dodat, že celosvětově se z 89 tisíc nakažených již více než 45 tisíc vyléčilo,“ uvádí analytická společnost Cyrrus ve svém výhledu na následující dny. 

Evropské i světové akcie v posledních týdnech dusí především obava z nového typu koronaviru, který se kromě Antarktidy vyskytuje již na všech kontinentech. V Evropě je nejhorší situace v Itálii, kde si nemoc vyžádala již 34 obětí. Sever země je ochromený a několik měst se nachází v karanténě. Situace se nezlepšuje ani v Číně. Kvůli epidemii je zavřeno mnoho továren, na což doplácí tamní ekonomika.