Schulz opustí Evropský parlament, chce se s Merkelovou utkat o vedení Německa

Martin Schulz

Martin Schulz Zdroj: europarl.europa.eu

Martin Schulze
Martin Schulz
Eurovůdci: předsedové Parlamentu a Komise Martin Schulz a Jean-Claude Juncker.
Martin Schulz a Marine Le Pen v čele žebříčku nejvlivnějších členů europarlamentu: Co na to říká exministr a europoslanec Jiří Pospíšil?
Zleva Martin Schulz, David Cameron, Guy Verhofstadt a Roberto Gualtieri
10
Fotogalerie

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz nebude usilovat o další mandát a z čela europarlamentu odejde. Schulz to oznámil dnes v Bruselu s tím, že v příštím roce bude kandidovat do německého Spolkového sněmu. O Schulzovi, který se nejspíš stane příštím německým ministrem zahraničí, se mluví i jako o možném kandidátovi sociální demokracie na spolkového kancléře.

"Během posledních měsíců se v tisku objevilo hodně spekulací o mé budoucnosti. Nyní jsem se rozhodl. Nebudu potřetí kandidovat na předsedu Evropského parlamentu. Příští rok budu kandidovat do německého Spolkového sněmu jako lídr kandidátky SPD v Severním Porýní-Vestfálsku," uvedl v prohlášení Schulz.

Poznamenal, že se bude nadále zasazovat o evropskou integraci, kterou považuje za jeden z největších civilizačních úspěchů posledních století. Právě v dnešní době je podle něj potřeba silné a sebevědomé Evropské unie.

Na čelné pozici německé zahraniční politiky by Schulz mohl působit už od února, kdy se současný německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier podle všeho stane spolkovým prezidentem. Schulze, o němž se nejčastěji hovoří jako o Steinmeierově nástupci, by si v čele diplomacie přálo podle aktuálního průzkumu veřejného mínění 54 procent Němců.

Schulz ale možná míří ještě výše. Už několik měsíců se mluví o tom, že by se mohl namísto předsedy SPD Sigmara Gabriela stát kandidátem sociálních demokratů na kancléře. Podle průzkumů veřejného mínění by přitom měl proti křesťanské demokratce Merkelové, která bude do čela vlády kandidovat už počtvrté, větší šance než Gabriel.

Sociální demokraté chtějí svého kandidáta definitivně vybrat v lednu. Šéf poslaneckého klubu SPD ve Spolkovém sněmu Thomas Oppermann Schulzovo rozhodnutí považuje za velkou ztrátu pro Evropský parlament a zároveň za zisk pro ten německý. Podobně na twitteru reagoval i Gabriel.

Krok Schulze uvítala Alternativa pro Německo (AfD), podle níž politik ztělesňuje aroganci evropských institucí a přiláká tak k AfD další voliče.

Schulz působí v EP už 22 let, od roku 2012 je jeho předsedou

- Předsedou EP je Schulz od ledna 2012, v červnu 2014 rezignoval, funkce se pak do 1. července 2014 ujal první místopředseda EP Gianni Pittella. Na první schůzi nově zvoleného parlamentu byl pak Schulz znovuzvolen do jeho čela.

- Předtím od července 2004 šéfoval druhé nejsilnější frakci v EP - Pokrokovému spojenectví socialistů a demokratů (S&D, dříve Strana evropských socialistů, PES).

- Europoslancem je od roku 1994. Působil v podvýboru pro lidská práva a poté v letech 1996 až 2000 ve výboru pro občanské svobody. Od roku 2000 čtyři roky předsedal skupině Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) v EP.

- Martin Schulz se narodil 20. prosince 1955 v Hehlrathu (dnes součást města Eschweiler v Severním Porýní-Vestfálsku). Vyučil se knihkupcem a poté pracoval v různých knihkupectvích a nakladatelstvích. V roce 1982 si založil vlastní knihkupectví ve městě Würselen, jehož majitelem byl do roku 1994.

- V letech 1984 až 1987 byl radním města Würselen a poté byl až do roku 1998 jeho starostou.

- Již jako devatenáctiletý vstoupil do Sociálnědemokratické strana Německa (SPD). Od roku 1999 je členem jejího nejvyššího vedení.

- Schulz je ženatý a má dvě děti. Je fanouškem fotbalového týmu 1. FC Kolín nad Rýnem a držitelem řady vyznamenání (mimo jiné francouzského Řádu čestné legie) a čestných doktorátů.

- Kromě rodné němčiny hovoří též francouzsky, anglicky, nizozemsky a italsky.

- V dubnu 2014 se Schulz v Praze zúčastnil konference k 10. výročí vstupu ČR do EU, na níž představil svou vizi budoucí unie. Podle ní by se část ztracené důvěry občanů v tuto instituci mohla vrátit přenesením části unijního rozhodování zpět na národní úroveň.

- V roce 2014 mu byla udělena Cena Karla Velikého, jedno z nejprestižnějších evropských ocenění, za jeho zásluhy o posílení evropského parlamentu a parlamentního systému vůbec.

- Před dvěma týdny Schulz reagoval na zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem slovy: "Panu Trumpovi se podařilo stát se praporečníkem strachu a obav milionů Američanů." Letos v září Schulz prohlásil, že Trump je nezodpovědný člověk a jeho zvolení by znamenalo velký problém pro celý svět, zároveň ale uvedl, že v případě jeho zvolení nebude mít problém se s ním setkat.