Facebook čelí dalšímu obvinění. Údajně špehuje uživatele Instagramu skrze kamery

Ikonka Instagramu.

Ikonka Instagramu. Zdroj: Pexels

Aplikace Instagram.
Facebook, ilustrační foto.
Facebook, ilustrační foto.
Mark Zuckerberg, šéf Facebooku, koncernu, kam patří i Instagram.
5
Fotogalerie

Sociální síť Facebook je opět žalována za údajné ilegální sledování uživatelů Instagramu. Kvůli neoprávněnému použití a nakládání s daty u jejich fotoaparátů v mobilních telefonech. 

Ve stížnosti podané ve čtvrtek u federálního soudu v San Franciscu uživatelka Instagramu Brittany Conditiová tvrdí, že Facebook používá přístup do kamer zcela úmyslně a dělá tak převážně za účelem shromažďování lukrativních a cenných údajů o jeho uživatelích, ke kterým by se jinak nedostal. Na zprávu upozornila agentura Bloomberg.

Podle zveřejněné stížnosti u soudu v San Franciscu může Instagram i Facebook (obě sítě patří do jednoho koncernu Facebook Inc.) shromažďovat cenné údaje a využívat je následně pro obchod díky „získávání extrémně soukromých a důvěrných osobních údajů o svých uživatelích, i v soukromí jejich domovů“. Facebook se k aktuálnímu podezření odmítl vyjadřovat.

Soudní spor v podobné věci byl s jiným žalobcem zahájen už v červenci, kdy se médii prohnala zpráva o tom, že má aplikace pro sdílení fotografií přístup k fotoaparátům iPhonů, přestože nejsou telefony aktivně používány. Facebook takové zprávy jednoznačně popřel. Nyní ale firma opravuje chybu, které dává za vinu celý kolotoč kauzy kolem údajného ilegálního sledování. Tento takzvaný bug se měl týkat až 100 milionů uživatelů Instagramu.