Úspěšní kolonizátoři, kteří vyrostli na kokainu: co píše Europol o mafii z kauzy zavražděného novináře

'Ndrangheta, ilustrační foto

'Ndrangheta, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

'Ndrangheta, ilustrační foto
Jeden z kdysi zatčených šéfů mafiánské skupiny 'Ndràngheta.
3
Fotogalerie

Posledním případem, na kterém pracoval zavražděný slovenský novinář Ján Kuciak, bylo údajné propojení místní buňky kalábrijské mafie ´Ndrangheta s politiky. Jméno zločinecké organizace se s vraždou mladého žurnalisty a jeho snoubenky přímo spojuje. Čtěte, co se o ní píše ve zprávě evropské kriminalistické organizace Europol.

‘Ndrangheta (zvaná též Onorata Società) v posledních dekádách neustále stoupala po žebříčku kriminální hierarchie a v současnosti může být tato kalábrijská organizace mafiánského typu oprávněně řazená mezi nejnebezpečnější zločinecké organizace na světě. 

Dlouho podceňovaná jako venkovská a zaostalá organizace s omezenou působností je dnes ‘Ndrangheta považovaná za velkou hrozbu nejenom v Itálii, ale i v dalších zemích, kde operuje, včetně Německa, Španělska, Nizozemska, Francie, Belgie, Švýcarska, Kanady, USA, Kolumbie a Austrálie. 

Její historie se nedá porovnávat se slavnější Cosa Nostrou. Navzdory venkovským kořenům a značné přítomnosti v kalábrijských městech a dalších oblastech, kam expandovala, centrum její moci zůstává ve vesnicích a městečkách Kalábrie. 

K rychlé expanzi ‘Ndranghety přispělo několik faktorů. V první řadě přímý útok Cosa Nostry na italský stát v 80. a 90. letech přinutil policii a soudy zaměřit se na jasné přítomné nebezpečí a přehlížet jiné kriminální jevy. Rostoucí tlak v té době nutil Cosa Nostru stáhnout se z některých trhů a ‘Ndrangheta tyto mezery okamžitě vyplnila.

Rozvoj trhu s drogami rozvrátil dlouhodobou rovnováhu sil. Cosa Nostra si v 70. letech zvolila za svoji hlavní komoditu heroin a ‘Ndrangheta se tak musela uspokojit s v té době méně lukrativním kokainem. Když trh s heroinem začal upadat a přenechal prim kokainu, ‘Ndrangheta byla v ideální pozici na to, aby využila vztahy navázané s producenty. 

Rostoucí lokální a regionální autonomie v klíčových oblastech jako zdravotnictví a veřejné tendry ulehčily odklánění veřejných zdrojů a do místní správy hluboko infiltrovaná ‘Ndrangheta to dokázala okamžitě využít. Semknuté a lépe integrované imigrantské komunity Kalábrijců po celém světě vytvořily úrodnou půdu pro zahraniční odnože zločinecké organizace.

Navíc historická a neproniknutelná tajnůstkářskost ‘Ndranghety se stala pro strážce zákona těžkou výzvou. ‘Ndrangheta při svém pronikaní do nových regionů a na nové trhy postupovala s prozíravým plánováním a extrémní opatrností. Přestože pokrevní souboje a bratrovražedné války byly poměrně časté, nezasáhly do mezinárodního rozvoje organizace.

‘Ndrangheta vděčí za svůj úspěch na nových územích také jednotnosti, univerzálnosti a adaptabilitě své struktury. Pro ilustraci rozvoje ‘Ndrangheta za hranice rodné Kalábrie se často používá termín „kolonizace“. Je to brilantní definice, protože jasně ukazuje rozdíl od jiných skupin mafiánského typu. Cosa Nostra a další sicilské skupiny se nepokouší replikovat své základní struktury za hranicemi Sicílie, ale posílají své vyslance.

‘Ndrangheta místo toho implantuje do nových teritorií dokonalé kopie své struktury a sleduje tak dlouhodobou strategii postupné infiltrace do nových ekonomických a sociálních prostředí. Základní zdroj síly ‘Ndranghety na cizím území je v její ohromní finanční síle, obrovské schopnosti korupce a s tím i vlivem na legitimní ekonomické a finanční prostředí. 

‘Ndrangheta začala budovat svou ekonomickou sílu v 70. a 80. letech z výkupného za několik únosů, které spáchali hlavně na severu Itálie. Tyto peníze pak investovala do pašování drog – mezinárodního byznysu, kde si za roky vybudovala vůdčí pozici. Pašování drog je pořád hlavním zdrojem příjmů spolu s neustálým odkláněním veřejných prostředků přes podvody a ovlivněné zakázky.

Podílejí se také na ekologických zločinech. Podle zprávy Association Italienne de protection de l’environnement bylo 95 klanů Ndranghety mezi 296 mafiánskými klany, které se podílely na nelegálním zbavování se odpadu. Policie v roce 2011 zachytila 346 tisíc tun odpadu, který směřoval do deseti evropských, osmi afrických a pěti asijských zemí. 

Všechny zisky se dál chytře investují za pomoci sofistikovaných schémat na praní peněz. ‘Ndrangheta používá legitimní obchodní struktury, buď jako maskování, nebo na pomoc při dalších kriminálních aktivitách (včetně praní peněz).

Příkladem násilné povahy skupiny byl mimo Itálii masakr z roku 2007 v německém Duisburgu, při kterém bylo zabito šest Kalábríjců před pizzerií. Tento násilný výbuch starého pokrevního sporu mezi dvěma mocnými klany ze San Lucy se stal bodem zlomu v mezinárodní policejní spolupráci proti italské mafii. Za podpory dalších evropských policejních složek se vytvořila se německo–italská pracovní skupina, která úspěšně identifikovala a zatkla vrahy i jejich komplice.