Finsko má novou premiérku. Marinová je nejmladší šéfkou vlády na světě

Sanna Marinová, nová premiérka Finska

Sanna Marinová, nová premiérka Finska Zdroj: ČTK

Sanna Marinová, pravděpodobně příští finská premiérka
Sanna Marinová, nová premiérka Finska
Finská sociální demokratka Sanna Marinová (34)
Finská sociální demokratka Sanna Marinová (34)
5
Fotogalerie

Novou předsedkyní finské vlády bude sociálnědemokratická politička Sanna Marinová, která v úřadu vystřídá dosavadního premiéra Anttiho Rinneho, jenž minulý týden podal demisi. Její nominaci schválil finský parlament. Marinová se tak ve 34 letech stane aktuálně nejmladším člověkem v premiérské funkci na světě.

Sociálnědemokratická strana Finska zvolila Marinovou svou kandidátkou na premiérku o víkendu. V úterý její nominaci ve 200členném parlamentu podpořilo 99 poslanců, 70 zákonodárců bylo proti a třicítka poslanců se hlasování nezúčastnila, informovala agentura Reuters.

Rinne odstoupil z premiérské funkce minulé úterý. Jeho vláda se předtím dostala pod zvýšený tlak v souvislosti s dvoutýdenní stávkou poštovních úředníků, která se rozšířila i do letectví a dalších odvětví. Postup sociálních demokratů při řešení tohoto problému kritizoval jejich koaliční partner, liberální strana Finský střed. Ta rovněž uvedla, že v premiéra ztratila důvěru.

Všech pět stran, které do nynějška tvořily vládní koalici, se nicméně po demisi Rinneho dohodlo, že budou pokračovat v prosazování společného programu. Zajímavostí je, že čtyři strany, které kromě sociálních demokratů budou v koalici spolupracovat, vedou převážně mladé ženy: Li Anderssonová (32) z Levicového svazu, Maria Ohisalová (34) ze Zeleného svazu, Anna-Maja Henrikssonová (55) ze Švédské lidové strany a Katri Kulmnuniová (32) z Finského středu.

"Chci vybudovat společnost, ve které se každé dítě může stát, kým bude chtít, a ve které všichni lidé mohou žít a zestárnout důstojně," napsala Marinová na twitteru.

Zpravodajský server BBC poznamenal, že Marinová vyrůstala v "duhové rodině" se svou matkou a její partnerkou. Sama řekla, že neměla jednoduché dětství, protože nemohla o svém zázemí otevřeně mluvit. Rodina se podle ní také potýkala s nedostatkem finančních prostředků.