Francie prodala dluhopisy za osm miliard eur

Francie v dnešní pozorně sledované aukci prodala dlouhodobé státní dluhopisy za celkem 7,96 miliardy eur (207 miliard korun). Díky nedávnému růstu výnosů na trhu byla poptávka investorů na solidní úrovni a výnos v aukci stoupl jen mírně, plyne z oznámení úřadu pro správu dluhu. Finanční trhy se na aukci zaměřovaly kvůli obavám ze ztráty francouzského ratingu AAA a zhoršování dluhové krize v eurozóně.

Celkový objem dnešních emisí byl na nejvyšší očekávané úrovni a investoři podali nabídky v hodnotě 15 miliard eur. U desetiletých obligací za 4,02 miliardy eur průměrný výnos stoupl na 3,29 procenta ze 3,18 procenta dosažených v jejich poslední aukci z 1. prosince.

„Byla to celkově velmi solidní aukce … Mělo by to prozatím stačit k rozptýlení obav o schopnost Francie financovat se na trhu,“ řekl agentuře Reuters Michael Leister z německé DZ Bank.

Ve čtvrtek dopoledne se výnos desetiletého francouzského dluhopisu na sekundárním trhu pohyboval mírně nad 3,30 procenta. Jeho přirážka k výnosu stejného německého dluhopisu byla na 1,4 procentního bodu, což bylo výrazně pod listopadovým rekordem dvou procentních bodů.

Na aukci se dále prodaly 30leté dluhopisy v objemu 2,165 miliardy eur, jejichž výnos se zvýšil o 0,03 bodu na 3,97 procenta. Dále se prodaly dluhopisy se splatností za 12 let a obligace splatné v roce 2035, jejichž předešlé aukce se konaly už před řadou měsíců, takže výnosy nejsou srovnatelné.

Francouzský prestižní rating je ohrožen ochabující ekonomikou, vysokým strukturálním deficitem veřejných financí a dopady dluhové krize okrajových zemí eura na francouzské banky. Francie plánuje vydat v letošním roce dluhopisy v sumě až 178 miliard eur proti loňským 184 miliardám eur.

V prosinci ratingová agentura Fitch přidělila francouzskému ratingu negativní výhled, což znamená, že ho může v brzké době snížit. Konkurenční agentura Standard & Poor's varovala minulý měsíc před snížením ratingů 15 zemí eurozóny a Francii jmenovala jako jedinou zemi s ratingem AAA, jejíž rating by mohla degradovat o dva stupně.