Francie se chystá znárodnit energetickou společnost EDF. British Airways ruší lety

Francouzská vláda chystá úplné znárodnění energetické společnosti EDF. Francouzský stát dosud vlastnil 84 procent akcií předluženého podniku.

Francouzská vláda chystá úplné znárodnění energetické společnosti EDF. Francouzský stát dosud vlastnil 84 procent akcií předluženého podniku. Zdroj: e15.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron chce z EDF udělat hlavní pilíř masivních investic do nových jaderných reaktorů.
Britské aerolinky British Airways oznámily zrušení dalších 10 300 letů. Chybí jim zaměstnanci.
Ve světě se znovu prudce šíří koronavirus. Nejhorší situace je v Evropě, varovala WHO.
4
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 188. den roku, svátek má Bohuslava, před 36 lety vydala americká společnost Microsoft vylepšený operační systém IBM PC DOS Version 3.2.   

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Francie bude stoprocentním vlastníkem EDF

Francouzská vláda chystá podle premiérky Élisabeth Borneové úplné převzetí energetické společnosti Électricité de France (EDF). Francouzský stát v současné době vlastní 84 procent akcií tohoto jaderného gigantu, který se potýká s vysokými dluhy. Polovina jeho reaktorů ve Francii je mimo provoz. Francouzský prezident Emmanuel Macron poprvé připustil možné znárodnění EDF už na začátku letošního roku.  

✅ Evropa je epicentrem nové vlny koronaviru

Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala, že kvůli obnovenému cestování a hromadným kulturním akcím opět prudce přibývá osob s pozitivním testem na covid-19. Za poslední dva týdny se počet nakažených globálně zvýšil o třicet procent, přičemž nejrychleji se koronavirus šíří v Evropě. WHO však zároveň podotkla, že svět je nyní na boj s pandemií připraven lépe než před dvěma lety.     

✅ Akcie na obou stranách Atlantiku posílily

Burzy s cennými papíry ve Spojených státech ve středu zpevnily. Tamní investoři zjevně přijali odhodlání americké centrální banky bojovat s vysokou inflací. Index S&P 500 se zvýšil o 0,36 procenta. Dow Jones přidal 0,23 procenta a Nasdaq Composite vzrostl o 0,35 procenta. V zisku včera uzavřely obchodování také všechny hlavní trhy v západní Evropě. 

✅ Australská ekonomika těží z vývozu uhlí i návratu turistů

Australský obchod dosáhl v květnu rekordního přebytku téměř šestnáct miliard australských dolarů, zhruba 265 miliard korun. Export stoupl o 9,5 procenta a import o 5,8 procenta, uvedl dnes ráno Australský statistický úřad. Důvodem je zvýšená poptávka po tamních nerostných surovinách. Země je významným producentem uhlí a zkapalněného zemního plynu. Do Austrálie se také masově vracejí turisté.     

✅ British Airways seškrtají přes 10 tisíc letů, nemají personál

Britská letecká společnost British Airways zruší do konce října dalších 10 300 letů, zejména pro nedostatek zaměstnanců. Množství zrušených letů tohoto podniku mezi letošním dubnem a říjnem tak dosáhne skoro 30 tisíc. British Airways během pandemie zrušily kolem 10 tisíc pracovních míst. Nově oznámené škrty se týkají výhradně krátkých letů. Společnost uvedla, že se „v maximální možné míře snaží chránit prázdninové lety“ a dotčeným zákazníkům poskytne náhradu.   

Stane se dnes

  • Poslanci Evropského parlamentu projednají jeden bod z klimatického balíčku Fit for 55, jehož cílem je snížit uhlíkové emise v letecké dopravě. Kromě toho se chystají přijmout usnesení k nedávnému rozhodnutí Nejvyššího soudu USA ohledně práva na potrat.
  • V Indonésii proběhne schůzka ministrů zahraničí států ze skupiny G20. Setkání se má navzdory pokračující válce na Ukrajině zúčastnit i šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. 
  • Polská centrální banka oznámí výsledek svého zasedání k měnové politice. Očekává se zvýšení základní sazby z nynějších šesti procent na 6,25 procenta.