Francie se po amerických volbách obává vítězství Marine Le Penové

Marine Le Penová

Marine Le Penová Zdroj: reuters

Marine Le Penová
Marine Le Penová
Marine Le Penová
Šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová navštívila nizozemského předsedu Strany pro svobodu Geerta Wilderse
šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová
12
Fotogalerie

Vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách vyvolalo úvahy o tom, zda by podobné překvapení mohlo příští rok nastat i ve Francii. Dosud se předpokládalo, že šéfka antiimigrační Národní fronty postoupí do druhého kola jarního prezidentského klání, v něm ale nebude mít šanci. Americký příklad však ukazuje, že se s názory, které zastává, dá vystoupat až nejvýš.

 „Hlavní zprávou pro nás Francouze je, že Le Penová může vyhrát. To znamená, že může vyhrát extrémní populismus,“ konstatoval někdejší premiér Jean-Pierre Raffarin. Vzhledem k nepopularitě prezidenta Françoise Hollanda a rozdělenosti levice se všeobecně má za to, že protivníkem Le Penové ve druhém kole bude vítěz primárek tradiční pravice. Průzkumům před nimi vévodí expremiér Alain Juppé, jenž zdůrazňuje rozmanitost země a kritizuje politiky, kteří zneužívají strach Francouzů z terorismu.

Exprezident Sarkozy je druhý se zhruba desetiprocentním odstupem. Komentátoři ale podotýkají, že média Juppého pasovala do role tak jednoznačného favorita, že by mu to nakonec mohlo ublížit. „Mnoho lidí se chová tak, jako kdyby měl Juppé jisté, že bude příštím prezidentem. A to lidi frustruje, protože je to vnímáno jako popírání demokracie,“ řekl Reuters François Miquet-Marty z průzkumné agentury Viavoice.

Americké hlasování vzbudilo pochyby o smysluplnosti průzkumů a mediálně obratný Sarkozy se pasoval do role hlasu mlčící většiny, která může všechny předpovědi zhatit. Tvrdí rovněž, že jeho zvolení v primárkách by mohlo zabránit vítězství Le Penové.

Exprezident totiž vede kampaň v podobném duchu, jeho hlavními tématy jsou potírání terorismu, tvrdší postoj k přistěhovalcům a zachování sekulární podoby země.

Také některá média podotýkají, že exprezident je schopen se s Le Penovou popasovat na jejím vlastním hřišti. Není podle nich vyloučené, že pravice shledá Juppého příliš mírným pro souboj s agilní populistkou a vybere místo něj raději Sarkozyho.

Otázka však je, jestli voliči skutečně věří stylizaci protřelého politika do role advokáta utlačovaných a odpůrce elit. V posledních průzkumech poskočil další expremiér, François Fillon.

Také on zdůrazňuje, že primárky, které jsou otevřené pro všechny voliče „oddané hodnotám pravice a středu“, jsou nepředvídatelné. Tvrdí, že postoupí do jejich druhého kola.