Francouzská policie je na stopě mezinárodního gangu, který loupí sběratelské sety Lega

Hubblův teleskop jako Lego stavebnice

Hubblův teleskop jako Lego stavebnice Zdroj: Profimedia

Obraz Hvězdné noci od Gogha z Lega
Legendární Lego Millennium Falcon
Koloseum: Lego s velkým počtem kostiček.
Tádž Mahal má skoro šest tisíc kostek.
Stavebnice Lego
9
Fotogalerie

Francouzská policie varuje hračkářství, specializované obchody, a dokonce i rodiče před organizovaným gangem, který se zaměřil na krádeže stavebnice Lego. Jeho stopy patrně vedou do Polska, upozornil list The Guardian. Popularita stavebnice loni vzrostla kvůli lockdownům, což může být pro lupiče ještě lákavější výzvou.

Varování souvisí s loňským zatčením trojice Poláků, dvou mužů a jedné ženy, kteří kradli Lego v hračkářství nedaleko Paříže. Během následných výslechů přiznali, že jsou součástí organizovaného týmu, jenž se zaměřuje na krádeže sad stavebnice, ceněných sběrateli.

„Komunita kolem Lega není tvořena jen dětmi,“ řekl jeden z francouzských vyšetřovatelů. „Existuje mnoho dospělých, kteří si s ním hrají. Na internetu organizují výměnné a prodejní akce. Také máme lidi, kteří si stěžují na vloupání do domů a krádeže lega,“ dodal policista.

Gang dal o sobě podle bezpečnostních orgánů poprvé vědět v listopadu 2019. „Přijíždějí do Francie, ubytují se v nějakém hotelu v okolí Paříže, provedou své nájezdy na hračkářství a pak se vrátí do Polska, aby prodali svůj úlovek,“ vysvětluje policie fungování týmu.

Specialista na Lego Gerben van IJken, který se podílí na provozu aukční platformy sběratelských kousků, podotýká, že se loni prodej stavebnice na tomto francouzském webu zdvojnásobil.

„Investice do těchto kousků nejsou ničím novým, ale tento specifický trh dosáhl nových výšin v době pandemie. Lidé mají kvůli restrikcím doma více času a trh s hrami vyletěl nahoru. Často míváme více než tisíc prodejů za týden,“ zdůraznil podle britského deníku.

Lidé si podle něj v posledních letech uvědomili, že se dá prodejem starších kousků, které už v obchodě nejsou k dispozici, slušně vydělat. Za příklad dal nyní už jen těžko sehnatelný modulární dům Café Corner, který se v roce 2007 prodával za 150 eur a v loňském roce se v originálním balení vydražil za 2500 eur.

Krádeže Lega přitom nejsou jen evropskou záležitostí. Loupeže byly v uplynulých letech hlášeny také ze Spojených států, Kanady a z Austrálie. V roce 2005 dokonce policie v San Diegu zadržela skupinu žen, u níž bylo nalezeno lego v hodnotě 200 tisíc eur.