Ať lidé pracují z hospod, navrhuje irská vláda. Chystá transformaci venkova

Večer to sice v irských hospodách vře, ale přes den by podle vládního návrhu mohly sloužit jako pracovny.

Večer to sice v irských hospodách vře, ale přes den by podle vládního návrhu mohly sloužit jako pracovny. Zdroj: profimedia.cz

Přeměnit prázdné budovy v menších městech na sdílené pracovní prostory je  nápad, který dnes v rámci pětiletetého plánu rozvoje venkova představila irská vláda. Hlavní roli v něm hraje rozmach práce z domova vyvolaný koronavirovou epidemií, píše agentura Reuters. Vláda také zkoumá možnost, jak z irských hospod během klidných odpolední udělat pracovny, a přilákat tak do menších měst více stálých obyvatel.

V menších irských městech by podle vládního plánu mohly vzniknout až čtyři stovky lokalit se sdílenými pracovními místy, což by mohlo zcela zásadně zvýšit přitažlivost venkova. Strategie počítá s tím, že na venkově budou zůstávat schopní pracovníci a zároveň nově přijdou lidé, pro které není místo výkonu povolání rozhodující.

Místní úřady mají od vlády dostat prostředky, aby dosud nevyužívané budovy zařadily do programu. Firmy a zaměstnanci, kteří se zasadí o práci na dálku z venkova, by mohli čekat jisté daňové úlevy nebo granty.

„V rámci zotavení se z dopadů pandemie máme jedinečnou příležitost dosáhnout vyváženého rozvoje regionů a venkova. Přesun k práci na dálku má potenciál transformovat irský venkov. Pomůže to udržet a zvýšit počet obyvatel ve venkovských oblastech a revitalizovat centra měst,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Heather Humphreysová.

Irská vláda už loni oznámila, že ve veřejném sektoru bude muset i po skončení pandemie pracovat dvacet procent zaměstnanců z domova. Tento podíl pak bude každý rok až do roku 2025 postupně stoupat, uvádí Reuters.