Francouzská ústavní řada schválila domovní prohlídky kvůli terorismu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk / ap

Francouzské bezpečnostní složky neporušují zákon, když nařizují domovní prohlídky v rámci výjimečného stavu, který byl vyhlášen po listopadových teroristických útocích v Paříži. Rozhodla o tom tamní Ústavní rada. Odmítla tak žádost francouzské Ligy pro lidská práva (LDH), aby domovní prohlídky u podezřelých osob předem posuzoval soudce.

Podobné razie, stejně jako zákazy schůzí a další opatření, podle LDH vážně poškozují některé základní svobody garantované ústavou. Ohroženo je především právo obyvatel na ochranu soukromého života a jejich právo na kolektivní vyjadřování myšlenek a názorů, uvedla LDH.

Ústavní rada, která je francouzskou obdobou ústavního soudu a dohlíží hlavně na to, zda zákony neodporují ústavě, ale dospěla k závěru, že současná praxe neporušuje svobody jednotlivců ve smyslu příslušného článku francouzské ústavy.

Rada již dříve odmítla stížnost ochránců lidských práv na to, že úřady nařizují v rámci výjimečného stavu domácí vězení stovkám podezřelých osob. Policie například nyní smí zabavovat i legálně držené zbraně. LDH minulý měsíc také požádala nejvyšší právní autoritu v zemi, aby se výjimečný stav zrušil, nebo alespoň omezil. Ústavní rada to ale odmítla s odůvodněním, že bezprostřední ohrožení, které ospravedlňuje výjimečný stav, nezmizelo.

Francouzský parlament začátkem týdne přes veškerou kritiku schválil prodloužení výjimečného stavu v zemi o tři měsíce, jak o to požádala vláda. Opatření, které je trnem v oku i vedení Rady Evropy, mělo skončit 26. února. Vláda prodloužení zdůvodnila tím, že v zemi stále hrozí podobné atentáty jako loni v listopadu, kdy džihádisté povraždili v Paříži 130 lidí a dalších nejméně 350 zranili.