Greenspan to ví: Eurozóna padne

Alan Greenspan

Alan Greenspan

Legenda mezi centrálními bankéři, dlouholetý bývalý šéf amerického Úřadu federálních rezerv (Fed) Alan Greenspan vidí černě budoucnost projektu společné evropské měny. „Euro se zhroutí,“ citovaly jeho výrok, pronesený ve Washingtonu, světové agentury. „Jeho konec přivodí problémy,“ dodal pětaosmdesátiletý finančník.

Zároveň připojil varování, že problémy v eurozóně, jež se druhým rokem potýká s dluhovou krizí v periferních státech, mohou osekat také zisky amerických podniků. „Vysoká míra nejistoty dusí americký hospodářský růst,“ řekl.

Greenspan vedl Fed skoro dvacet let. Jeho slovo mělo vždy váhu, třebaže se o skutečném významu jeho poselství často vedly tvrdé debaty. Dopad mělo jeho mínění i včera: německý index DAX reagoval na jeho chmurnou předpověď, v kombinaci se zprávami o špatné náladě domácích firem, dvěma ranními propady, z nichž ten první se ocitl v minusu.

„Třebaže není Greenspan od roku 2006 ve funkci, někteří hráči na finančních trzích na něj stále dají,“ upozornila Antje Praefckeová, expertka Commerzbank.Bankéřova slova měla ohlas i v zámoří, kde oslabil některé akciové tituly. Index Dow Jones se v průběhu úterního obchodování vyšplhal až nad značku 11 tisíc bodů a skončil ve tříprocentním plusu.

Greenspan má s krizovým managementem své zkušenosti: rozvolněnou měnovou politikou dovolil, aby po prasknutí internetové bubliny přišel třesk v podobě krachu trhu s nemovitostmi. Ten je považován za jeden ze startovních výstřelů finanční a hospodářské krize, která vypukla v roce 2008.