Verheugen: Unie je v krizi, odchod Británie může být jen začátkem

Günter Verheugen

Günter Verheugen Zdroj: BR.de

Bývalý eurokomisař pro rozšíření Günter Verheugen na přelomu tisíciletí pomáhal vstupu České republiky do Evropské unie. Teď říká, že je spolek evropských států v krizi vlastního smyslu, ale také v krizi ekonomické, finanční i migrační.

"Lidé ztrácejí důvěru ve prospěch evropské integrace, protože se nedodržely sliby o míru, bezpečnosti a prosperitě. V evropských zemích je se rozmáhají lži a populismus a nevíme, kdy to skončí. Nikdo by si dříve nemohl představit, že v Bundestagu bude extrémně pravicová strana s dvojciferným volebním výsledkem," říká v exkluzivním rozhovoru pro E15.

Jaká byla největší chyba unijní zahraniční politiky za posledních deset let? A jaký následek bude mít britské hlasování o odchodu z unie? "Naši britští přátelé žijí ve světě iluzí a snů. Věří, že s nimi budeme jednat velkoryse. Tak to ale nebude, žádný vstřícnější přístup nebude," je přesvědčený Verheugen s tím, že brexit oslabí obě strany - Británii i unii. "Při hodnocení politické situace v některých zemích nemůžu vyloučit, že odchod Velké Británie je jen začátkem," dodává.

Rozhovor s bývalým eurokomisařem pro rozšíření Günterem Verheugenem čtěte v pondělí 9. ledna v deníku E15.