Hongkong se zbavuje opozičních poslanců. Italská letiště se potýkají s obrovskými ztrátami

Hong Kong

Hong Kong Zdroj: E15.cz

Vývoj v Hongkongu vzbuzuje stále větší pozornost a obavy.
Vývoj v Hongkongu vzbuzuje stále větší pozornost a obavy.
Testování na koronavirus na letišti v Miláně
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Opoziční poslanci odvoláni

Hongkong „z bezpečnostních důvodů“ zbavil funkce čtyři opoziční poslance poté, co čínský parlament přijal rezoluci umožňující správě města vyloučit zákonodárce bez soudního projednání. Už před tím dvacítka zákonodárců v sedmdesátičlenném orgánu hrozila demisí, bude-li někdo z nich zbaven funkce. Agentura Reuters považuje vyloučení za další tvrdou ránu pro demokracii v regionu. Čína v létě v Hongkongu zavedla nový bezpečnostní zákon, který podle kritiků narušuje zásady principu „jedna země, dva systémy“.

Výrobci řeší distribuci vakcíny

Zprávy o úspěšných testech vakcíny proti koronaviru od firem Pfizer a BioNTech otevírají otázku budoucí logistiky. Společnosti předpokládají, že ještě letos vyrobí padesát milionů dávek a v příštím roce 1,3 miliardy. Jak Spojené státy, tak Evropská unie mají předjednané smlouvy na dodávky stovek milionů dávek, což bude vyžadovat sofistikované plánování distribuce, aby vakcína dorazila k uživatelům bez zdržení.

Společnost BioNTech uvedla, že při stanovení ceny bude rozlišovat jednotlivé regiony a země. Výzvou je ale mimo jiné to, že vakcína musí být převážena při −70 stupních Celsia, což bude problém zejména při dodávkách do afrických a asijských zemí. Některé země jako Německo a Itálie už uvedly, že se skladováním a transportem pomůže armáda.

Z trhů a burz

Oslabovaly akcie technologických firem

Americké akcie uzavřely úterní obchodování smíšeně. Investoři kvůli optimismu týkajícího se vakcíny proti koronaviru prodávali akcie technologických podniků, které těží z opatření proti šíření nákazy. Nakupovali naopak akcie firem, na které měla pandemie negativní dopad. Dow Jones index si připsal 0,90 procenta a uzavřel na 29 420,92 bodu. Širší index S&P 500 se však snížil o 0,14 procenta na 3545,53 bodu a index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, se propadl dokonce o 1,37 procenta na 11 553,86 bodu.

Oslabovaly například akcie internetového obchodu Amazon.com či provozovatele sociální sítě Facebook. Výrobci čipů se navíc dostali pod tlak poté, co společnost Apple představila vlastní mikroprocesor pro počítače Mac.

Italským letištím hrozí zavření

Italská letiště kvůli pandemii koronaviru bojují s bezprecedentní krizí. Odvětvový svaz Assaeroporti vyčíslil jejich ztráty od začátku března do konce září na 1,5 miliardy eur. Svaz proto požaduje pomoc ve výši minimálně miliardy eur. „Bez finanční pomoci od státu do konce roku skončíme. Mnohým malým letištím hrozí zavření,“ varoval v rozhovoru pro deník La Republica šéf Assaeroporti Fabrizio Palenzona. Italská letiště ztratila za zmíněné období 83 procent cestujících, což ohrožuje i pracovní místa. Italská letiště zaměstnávají kolem 150 tisíc lidí.

Tweet dne

Spojené státy informovaly Kongres o návrhu prodat Spojeným arabským emirátům stíhačky F-35, bezpilotní stroje MQ-9B a munici v hodnotě 23,4 miliardy dolarů k obraně před zvýšenou íránskou hrozbou po uzavření historických Abrahámovských dohod.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo informoval, že USA plánují vybavit emiráty moderními zbraněmi poté, co země normalizovala vztahy s Izraelem.

Stane se dnes

  • Evropská komise představí návrhy na posílení společné zdravotní politiky EU. Týkat by se měly i rozšíření působnosti Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí či Evropské lékové agentury.
  • Slovenská vláda by měla rozhodovat o prodloužení nouzového stavu.
  • Tisíce lidí se mají ve Varšavě zúčastnit Pochodu nezávislosti, který pořádá polská krajní pravice k výročí vyhlášení samostatnosti Polska. Varšavský starosta však pochod s ohledem na epidemickou situaci nepovolil.
  • Americký prezident Donald Trump se poprvé po volbách objeví na veřejnosti, s manželkou Melanií navštíví národní hřbitov v Arlingtonu.