Apple na svém posledním letošním eventu představil tři nové Macy s vlastními procesory M1

Nová řada počítačů Mac s procesory M1

Nová řada počítačů Mac s procesory M1 Zdroj: Apple.com

Nový MacBook Air s čipem M1
Nový MacBook Air s čipem M1
Nový MacBook Air s čipem M1
MacBook Pro s procesorem M1
Mac Mini s procesorem M1
12
Fotogalerie

Kalifornský technologický gigant Apple před nedávnem překvapil své fanoušky, když oznámil, že v úterý 10. listopadu uspořádá letos již čtvrtý Apple Event a uvede ještě jednu novinku. Takové dávkování prezentací produktů značky Apple přitom nebylo v minulosti běžné. Pozvánka od Applu s názvem „One More Thing“ neobsahovala k novince žádné indicie. Nicméně spekulace od začátku hovořily o novikách týkajících se počítačů Mac. Což se nyní potvrdilo.

Tim Cook na začátku prezentace prozradil, že „One More Thing“ se skutečně týká počítačů Mac. Následovalo video, které představilo známé osobnosti v roli fandů a uživatelů maců. Diváci on-line prezentace měli dále možnost nahlédnout do statistik prodejů těchto počítačů. Podle Applu je letošek rekordní v prodejích počítačů Mac a pro polovinu kupujících šlo o vůbec první Apple počítač. 

Poté John Ternus, viceprezident zodpovídající za návrh hardwaru, představil nový čip Apple M1. Ten slibuje nejvyšší efektivitu v historii, tedy v poměru výkonu na watt. Apple M1 má osm procesorových jader, čtyři výkonná a čtyři úsporná. Osmijádrová grafická karta je podle společnosti nejvýkonnějším integrovaným GPU na světě.

Prvním představeným počítačem s novým procesorem M1 byl MacBook Air. Oblíbený tenký laptop je letos poprvé bez větráčku. Cenovka začíná na 999 dolarech.

Následovalo představení malého Mac Mini. Výkon jeho procesoru oproti jeho předchůdci stoupl trojnásobně, grafiky dokonce šestinásobně. Mac Mini zvládne 6K a začíná na ceně 699 dolarů.

Posledním představeným počítačem s novým procesorem M1 byl MacBook Pro. Apple u něho slibuje 2,8násobné navýšení výkonu procesoru a 5násobné navýšení výkonu u grafického čipu. Prodávat se bude s cenovkou od 1199 dolarů. 

Nový MacOs Big Sur vyjde 12. listopadu, Tim Cook naznačil, že letos už žádný Apple Event nebude a na úplný závěr se ukázal i PC guy.

Apple už v polovině října představil telefony iPhone 12, které se vrátily k designu úspěšného iPhonu 5. Stejný den společnost představila i Home Pod Mini, který navázal na o rok starší Home Pod. Na Apple Eventu v polovině září společnost představila novou řadu chytrých hodinek Apple Watch, dva iPady a řadu nových služeb Apple+.