Ikonickou observatoř Arecibo na Portoriku, která hledá mimozemský život, čeká demolice

Radioteleskop Arecibo. Na snímku je zřetelně vidět poškození, které způsobil pád jednoho z kotvících lan plošiny

Radioteleskop Arecibo. Na snímku je zřetelně vidět poškození, které způsobil pád jednoho z kotvících lan plošiny Zdroj: University of Central Florida

Radioteleskop Arecibo je ve špatném technickém stavu, hrozí jeho bezprostřední kolaps
Radioteleskop Arecibo je ve špatném technickém stavu, hrozí jeho bezprostřední kolaps
Radioteleskop Arecibo je ve špatném technickém stavu, hrozí jeho bezprostřední kolaps
4
Fotogalerie

Dny obřího radioteleskopu nedaleko portorického města Arecibo jsou sečteny. Rozhodla tak americká Národní vědecká nadace. Kvůli poškození ukotvovacích kabelů hrozí observatoři kolaps a provozovatel teleskopu dospěl na základě několika prověrek k závěru, že snaha teleskop opravit by byla příliš riskantní. Nadobro tak skončí činnost zařízení, jež už přes půl století pátrá po možné existenci mimozemských civilizací. Ikonický talíř o průměru 300 metrů se objevil například v bondovce Zlaté oko nebo ve sci-fi snímku Kontakt.

Zařízení ohrožuje pád zavěšené plošiny, které již selhala dvě kotvící lana. Inženýři ještě hledali cestu, jak skáze zabránit. „Podle mě je to padesát na padesát,“ odhadl pro magazín National Geographic šance na úspěšnou opravu bývalý šéf zařízení Michael Nolan. „Dělají, co je v jejich silách, ale mám obavy, jestli to bude stačit. Pokud existuje riziko pádu, pak tam ve chvíli kolapsu nesmí nikdo být,“ dodal. 

Nnyí ale Národní vědecká nadace dospěla k závěru, že jakékoliv snahy o opravu by znamenaly vystavit smrtelnému nebezpečí techniky, kteří by se o záchranu pokoušeli.

Mimo provoz je radioteleskop od srpna, kdy se vyvléklo jedno z pomocných ukotvovacích lan, která drží plošinu ve výšce 150 metrů nad talířem. Lano tehdy spadlo na plochu obřího disku a vytvořilo v ní přes 30 metrů dlouhou trhlinu. Začátkem listopadu se přetrhlo jedno z hlavních lan, které poutaly plošinu k jednomu ze tří podpůrných sloupů.

Nepohyblivý radioteleskop byl vybudován v letech 1959 až 1963 ve velké terénní proláklině. Využívá se například ke zkoumání změn v atmosféře a hlavně k výzkumu vesmíru a k serióznímu hledání informací o možné existenci mimozemských civilizací. Je hlavní částí projektu SETI@home, který se možnými zprávami z kosmu za pomocí osobních počítačů v domácnostech nebo ve firmách po celém světě zabývá.

S pomocí tohoto radioteleskopu v roce 1974 objevili američtí astronomové Russel Hulse a Joseph Taylor nový typ pulsaru, za což v roce 1993 obdrželi Nobelovu cenu za fyziku. Obří teleskop posloužil i jako kulisa v jedné ze závěrečných scén filmu Zlaté oko ze série o agentu Jamesi Bondovi. Ve filmu pomocí teleskopu hlavní záporný hrdina ovládal smrtící zbraň na oběžné dráze.