Indický jednorožec Zomato poprvé nabízí své akcie. Jde o největší IPO v historii země

Indická rozvážková společnost Zomato poprvé nabízí veřejně k prodeji své akcie. Tento týden hodlá vydělat nejméně 1,3 miliardy dolarů. Jde o největší IPO v indické historii.

Indická rozvážková společnost Zomato poprvé nabízí veřejně k prodeji své akcie. Tento týden hodlá vydělat nejméně 1,3 miliardy dolarů. Jde o největší IPO v indické historii. Zdroj: e15.cz

Pracovníci Zomata v Kalkatě
Německo bojuje se záplavami. Nejméně čtyři lidé zemřeli. Asi šedesát osob se pohřešuje.
Německo bojuje se záplavami. Nejméně čtyři lidé zemřeli. Asi šedesát osob se pohřešuje.
Spojené státy zakázaly import zboží z čínské provincie Sin-ťiang. Na snímku prezident USA Joe Biden.
5
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Spojené státy zakázaly import ze Sin-ťiangu

Senát USA ve středu schválil nový zákon, který zakazuje dovážet na území Spojených států veškeré výrobky z čínské provincie Sin-ťiang. Jde o nejnovější snahu Washingtonu potrestat Peking za soustavné porušování lidských práv Ujgurů a dalších muslimských menšin žijících v Číně uvádí agentura Reuters. Ujgurové jsou podle západních zdrojů v provincii Sin-ťiang často nuceni ke konání nucených prací. Některá média hovoří dokonce o genocidě. Proti importu čínských výrobků z tohoto regionu už dříve protestovaly například americké společnosti Nike a Coca-Cola. Sankce vůči čínské vládě v posledních týdnech utahuje i kabinet prezidenta Joea Bidena.

Německo trápí záplavy

Západní část Německa ochromily záplavy způsobené prudkými dešti. V noci na dnešek se zde zřítilo šest domů. Přírodní katastrofa si už vyžádala nejméně čtyři oběti a kolem šedesáti osob se pohřešuje. Dalších 25 budov v obci Schuld ve spolkové zemi Porýní-Falc má narušenou stabilitu a hrozí jim zřícení. Podle veřejnoprávní stanice Südwestrundfunk (SWR) mnoho lidí sedí na střechách svých domů a čeká na záchranu. Tu bude nutné provést ze vzduchu, neboť proud vody je pro lodě a hasičské vozy příliš silný. Extrémní počasí je v regionu hlášeno také na dnešní den. 

Z trhů a burz 

Evropské akcie zlevnily, americké uzavřely smíšeně

Americké akciové trhy se ve středu na směru neshodly. Nedařilo se hlavně technologickým titulům. Index S&P 500 zpevnil o 0,12 procenta. Dow Jones se zvýšil o 0,13 procenta. Nasdaq Composite však klesl o 0,22 procenta. Burzy v západní Evropě včera oslabovaly. Investory ovlivnila zpráva, že průmyslová výroba v Evropské unii i v zemích platících eurem se v květnu v porovnání s předchozím měsícem snížila. Benchmark Stoxx Europe 600 odepsal 0,09 procenta, stejně jako francouzský index CAC 40. Britský FTSE 100 se propadl o 0,47 procenta a německý DAX uzavřel na červené nule.      

Zomato vyhlíží ohodnocení na devět miliard dolarů

Na burze v Bombaji včera odstartovalo dosud největší indické IPO v historii. Rozvážková firma Zomato chce tento týden na primárním úpisu akcií vydělat nejméně 1,3 miliardy dolarů, tedy přes 28 miliard korun. Cenné papíry indického „jednorožce“ se prodávají za 72 až 76 rupií za kus. Zomato by tak mohlo dosáhnout tržní hodnoty kolem devíti miliard dolarů. Společnost vznikla v roce 2008 a zajišťuje rozvoz jídla, které si zákazníci objednávají přes digitální aplikaci. Působí v 525 městech a vyřídí přibližně 6,8 milionu objednávek měsíčně. V roce 2020 převzala indickou pobočku Uber Eats a k jejím akcionářům patří i čínský miliardář Jack Ma. Za poslední finanční rok se nicméně tržby Zomata snížily o 23,4 procenta, zejména kvůli koronakrizi.         

Tweet dne

Evropská komise včera odtajnila konkrétní kroky k přísným emisním cílům, což vyvolalo na sociálních sítích nejen v Česku bouřlivou diskuzi. 

Stane se dnes

  • Německá kancléřka Angela Merkelová se v Bílém domě sejde s americkým prezidentem Joem Bidenem. Budou se bavit například o boji s pandemií koronaviru či o klimatických změnách. Jedná se o poslední oficiální návštěvu Merkelové v USA ve funkci kancléřky.  
  • Ve Slovinsku se koná neformální schůze evropských ministrů vnitra. Budou debatovat zejména o reformě imigrační politiky.
  • Soudní dvůr Evropské unie vynese verdikt ve sporu zaměstnanců s německými zaměstnavateli, kteří zakázali muslimským ženám v práci nosit šátky zakrývající obličej.
  • Polský ústavní soud bude pokračovat v rozhodování ohledně toho, zda má polská ústava přednost před právními předpisy Evropské unie.
  • Své hospodářské výsledky za druhý kvartál dnes oznámí americká banka Morgan Stanley
  • Washington zveřejní data o vývoji průmyslové výroby v USA za červen.