Inspektoři MAAE míří do Záporoží, část EU podporuje zastropování cen energií

Ranní check

Ranní check Zdroj: E15

Inspektoři MAAE míří do jaderné elektrárny v Záporoží.
Inspektoři MAAE míří do jaderné elektrárny v Záporoží.
Inspektoři MAAE míří do jaderné elektrárny v Záporoží.
Některé unijní země volají po zastropování cen energií.
Některé unijní země volají po zastropování cen energií.
7
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 241. den roku, svátek má Evelína, před sedmnácti lety hurikán Katrina zdevastoval americké pobřeží od Louisiany po Floridu. Zabil až 1 836 lidí a způsobil škody nejméně za 115 miliard dolarů.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Představitelé MAAE míří na kontrolu jaderné elektrárny v Záporoží

Mise Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) se vydala na cestu do Záporožské jaderné elektrárny, oznámila agentura AFP s odvoláním na generálního ředitele MAAE Rafaela Grossiho, který misi vede. Do největší jaderné elektrárny v Evropě, z jejíhož ostřelování se v poslední době vzájemně obviňují Ukrajina a Rusko, by mise měla podle ředitele přicestovat později v týdnu.

„Musíme chránit bezpečnost a zabezpečení největšího jaderného zařízení na Ukrajině a v Evropě,“ napsal Grossi na Twitteru. V uplynulých dnech vyjednával o přístupu s ukrajinskými diplomaty ve Vídni, ruskými představiteli v Istanbulu i s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v Paříži. Mise MAAE by podle tisku mohla do jaderného zařízení přivézt náhradní díly, přístroje pro monitorování radiace a další důležitý materiál.

✅ Vídeň je nakloněná zastropování cen energií na úrovni EU

Rakouský kancléř Karl Nehammer podporuje zavedení cenového stropu u elektřiny na úrovni Evropské unie, uvedla agentura Reuters. Pro zastropování cen energií na evropské úrovni se v pátek vyslovil český premiér Petr Fiala. Česká republika, která v tomto pololetí předsedá Evropské unii, urychleně svolává radu ministrů, na níž chce diskutovat o možných mimořádných energetických opatřeních.

„Musíme konečně zastavit šílenství na energetických trzích. A to se může povést jen díky evropskému řešení,“ sdělil Nehammer. Doplnil, že se k zastropování pokusí přesvědčit lídry unijního bloku.

Belgická ministryně energetiky Tinne Van der Straetenová na Twitteru napsala, že ceny plynu v Evropě je třeba urychleně zmrazit a dodala, že vazba mezi cenami plynu a elektřiny je umělá a je třeba ji reformovat. Varovala zároveň, že starý kontinent bude čelit pěti až deseti náročným zimám, pokud se neučiní nic pro snížení cen zemního plynu.

✅ Francie patrně zvýší svůj odběr plynu z Alžírska

Francouzská energetická společnost Engie je blízko dohodě o zvýšení dovozu zemního plynu z Alžírska. Smlouva by mohla být podle mluvčího francouzské vlády Oliviera Vérana uzavřena brzy. Rozhlasová stanice Europe 1 předtím uvedla, že dodávky by mohly vzrůst o zhruba padesát procent, Véran se však k tomuto údaji odmítl vyjádřit.

Francouzský prezident Emmanuel Macron v sobotu ukončil třídenní návštěvu Alžírska. Véran dodal, že při návštěvě byla jedním z témat i otázka energetiky a jednání o dodávkách. Francie nyní odebírá z Alžírska přibližně osm procent plynu, který potřebuje.

✅ Na čínské technologické giganty tvrdě dopadla koronavirová omezení

Čínští technologičtí giganti mají za sebou nejhorší čtvrtletní růst v historii, dopadlo na ně velké zpomalení asijské ekonomiky, podpořené přísnou protikoronavirovou politikou. Kupříkladu internetový prodejce Alibaba ve druhém kvartálu poprvé meziročně stagnoval v růstu tržeb a herní společnost Tencent oznámila svůj první pokles tržeb. Výrobce elektrických vozidel Xpeng vykázal větší ztrátu, než se očekávalo.

„Maloobchodní tržby se v dubnu a květnu meziročně snížily kvůli oživení Covid-19 v Šanghaji a dalších velkých městech a v červnu se pomalu zotavovaly,“ uvedla Alibaba podle CNBC. Čínská ekonomika vzrostla ve druhém čtvrtletí jen o 0,4 procenta.

✅ NASA je připravená zahájit novou éru průzkumu Měsíce

Z floridského mysu Canaveral má podle plánu americké vesmírné agentury NASA odletět raketa Space Launch System (SLS) s modulem Orion, který bez posádky obletí Měsíc a vrátí se zpět na Zemi. Mise nazvaná Artemis I stojí na začátku nového programu NASA, který má ambice po půl století vrátit člověka na Měsíc.

Dvouhodinové okno příležitosti pro start se otevře v pondělí v 14:33. Pokud raketa například z důvodu špatného počasí neodstartuje do 16:33, NASA start odloží na 2. nebo 5. září. Další pokusy pak budou možné o dva týdny později.

Stane se dnes

  • Začne neformální zasedání ministrů obrany zemí EU. Bude mu předsedat šéf unijní diplomacie Josep Borell. 
  • Francouzský prezident Emmanuel Macron přijme v Elysejském paláci polského premiéra Mateusze Morawieckého. Jednání se má zaměřovat především na ruskou invazi na Ukrajinu a její důsledky pro Evropu.
  • Ministryně životního prostředí Německa a Polska Steffi Lemkeová a Anna Moskwová budou jednat o možných příčinách hromadného úhynu ryb v řece Odře.
  • Německý ministr hospodářství Robert Habeck bude s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou debatovat o otázkách klimatu a hospodářství.