Iráčané zase protestovali před americkou ambasádou. Spojené státy vyšlou další vojáky

Protest před americkou ambasádou v Bagdádu pokračoval i ve středu.

Protest před americkou ambasádou v Bagdádu pokračoval i ve středu. Zdroj: ČTK

Protest před americkou ambasádou v Bagdádu pokračoval i ve středu.
Demonstranti a členové milice Katáib Hizballáh vzali v úterý útokem ambasádu USA v Bagdádu.
Demonstranti a členové milice Katáib Hizballáh vzali v úterý útokem ambasádu USA v Bagdádu.
Demonstranti a členové milice Katáib Hizballáh vzali v úterý útokem ambasádu USA v Bagdádu.
Demonstranti a členové milice Katáib Hizballáh vzali v úterý útokem ambasádu USA v Bagdádu.
10
Fotogalerie

Demonstranti, kteří na Silvestra napadli areál ambasády Spojených států v Bagdádu a ještě dopoledne u ní pálili americké vlajky, se už z okolí velvyslanectví stáhli. Reagovali tak na výzvu organizátorů protestů, místních šíitských milic. Protest byl reakcí na nedělní americký úder na pozice jedné ze šíitských iráckých milicí, při němž zemřelo 25 členů těchto milic. Spojené státy v reakci na protesty oznámily, že vyšlou do regionu dalších 750 vojáků.

"Všichni protestující se stáhli, složili stany a ukončili protest. Irácké bezpečnostní složky mají plně pod kontrolou bezpečnost v okolí (americké) ambasády (v Bagdádu)," uvedla irácká armáda v prohlášení. Katarská televize Al-Džazíra ale tvrdí, že část demonstrantů se přesunula na druhou stranu řeky Tigris, kde chce v protestu pokračovat.

V úterý se dav nakrátko dostal do recepce amerického areálu, samotnou budovu velvyslanectví ale neohrozil. Účastníci demonstrace pak oznámili, že protest bude pokračovat, a před velvyslanectvím, jež je nejrozlehlejším zastupitelským úřadem USA ve světě, postavili asi 50 stanů a dovezli též sanitární vybavení.

Spojené státy oznámily, že neprodleně vyšlou do regionu stovky vojáků a následovat mají další posily. Americký ministr obrany Mark Esper podle agentury Reuters uvedl, že povolil přesun pěšího praporu z jednotky okamžité reakce 82. výsadkové divize. Kromě toho mají být další síly rychle reakce připraveny k přesunu v příštích dnech.

Mezi demonstranty byli hlavně členové milicí zvaných Lidové mobilizační síly (PMF), které zastřešují mnoho ozbrojených skupin. Většina z nich je šíitská, ale v některých působí i sunnité, křesťané nebo jezídové. PMF, které jsou součástí irácké armády, ve středu vyzvaly účastníky protestu, aby se rozešli. Podle Reuters zareagovaly PMF na úterní vládní požadavek stáhnout protestující z blízkosti velvyslanectví.

Nejradikálnější ze skupin podléhající PMF Katáib Hizballáh, kterou podporuje Írán a na niž mířil americký nálet, protest zhodnotila jako velký úspěch. "Přišli jsme až k americkému velvyslanectví, to nikdo předtím neudělal. Teď je to na parlamentu," řekl její mluvčí. Skupina požaduje odchod Američanů ze země. "Zavřete americké velvyslanectví v Bagdádu," stálo na jejích transparentech. Někteří demonstranti popsali zeď i okna komplexu nápisem Zavřeno jménem odboje.

Velvyslanectví je v nejpřísněji střežené zóně Bagdádu, kterou ve středu iráčtí vojáci znovu uzavřeli a na vstupech obnovili prohlídky. Americká ambasáda ve středu oznámila, že až do odvolání přerušila veškeré konzulární služby, a vyzvala americké občany, abych na velvyslanectví nechodili.

Ochranka ambasády ráno použila slzný plyn, když tam lidé začali pálit americké vlajky.

Spojené státy nedělní nálet označují za odvetu za páteční raketový útok na iráckou vojenskou základnu, kde působí i Američané a kde jeden americký civilista přišel o život. USA z útoku viní právě milice Katáib Hizballáh. Americký prezident Donald Trump úterní protest v Bagdádu připsal Íránu a řekl, že Teherán za útok na velvyslanectví draze zaplatí. Teherán obvinění odmítá.

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí ve středu kritizoval USA za nálety na Katáib Hizballáh. K Trumpovu obvinění řekl, že kdyby se Írán "rozhodl zaútočit na jakoukoli zemi, udělal by to přímo". Teherán také předvolal švýcarského chargé d'affaires v Íránu zastupujícího zájmy USA, aby mu tlumočil protest proti podle něj válečnému americkému štvaní.