Na americkou ambasádu v Bagdádu zaútočili demonstranti, prolomili bránu

Demonstranti a členové milice Katáib Hizballáh vzali útokem ambasádu USA v Bagdádu

Demonstranti a členové milice Katáib Hizballáh vzali útokem ambasádu USA v Bagdádu Zdroj: Reuters

Demonstranti a členové milice Katáib Hizballáh vzali útokem ambasádu USA v Bagdádu
Demonstrace před ambasádou USA v Iráku
Demonstrace před ambasádou USA v Iráku
Demonstrace před ambasádou USA v Iráku
Demonstranti a členové milice Katáib Hizballáh vzali útokem ambasádu USA v Bagdádu
8
Fotogalerie

Velvyslanectví Spojených států v Bagdádu se stalo terčem bouřlivé demonstrace vyvolané nedávným náletem amerických jednotek v Iráku. Podle agentury AP dav vedený členy šíitských milic zapálil recepci areálu a střetl se s ochrankou, žádné oběti na životech ale hlášeny nejsou. Dopoledne se objevily zprávy o evakuaci ambasády, americké ministerstvo zahraničí ale později uvedlo, že nic takového se neplánuje a že všichni zaměstnanci ze Spojených států jsou v bezpečí. Pentagon avizoval vyslání posil. Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa má nepokoje na svědomí Írán, Teherán toto obvinění odmítl.

AP incident hodnotí jako jeden z nejhorších útoků na bagdádské velvyslanectví za poslední roky. Demonstranti ničili bezpečnostní kamery a podařilo se jim prolomit bránu do rozlehlého objektu, do hlavní budovy se ale nedostali. Ochranka proti nim použila slzný plyn a ohlušující granáty. Iráčtí zdravotníci oznámili, že nejméně dvanáct lidí bylo zraněno.

Tisíce Iráčanů přišly k objektu protestovat proti nedělnímu americkému náletu na pozice jedné šíitské milice podporované Íránem. O život při něm přišlo 25 milicionářů.

Nejmenovaní iráčtí činitelé řekli agentuře Reuters, že kvůli útoku na ambasádu byl z komplexu evakuován velvyslanec i další členové personálu. "Americký personál je v bezpečí a k žádnému vniknutí nedošlo. Nechystáme se ambasádu v Bagdádu evakuovat," reagovalo o několik hodin později americké ministerstvo zahraničí. Velvyslanec USA je prý aktuálně na osobní cestě a vrací se na své pracoviště.

Americké ministerstvo obrany zároveň avizovalo, že na místo míří posily. Podle zdrojů Reuters se očekával příchod až několika desítek příslušníků námořnictva. Postup demonstrantů předtím zastavili členové irácké speciální jednotky, a to asi 200 metrů od hlavní budovy velvyslanectví. Na její střeše bylo vidět americké vojáky se zbraněmi namířenými do davu.

Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí demonstranty vyzval, aby se vyvarovali násilí proti zahraničním zastupitelským úřadům, a požádal je, aby od amerického velvyslanectví odešli. Ministerský předseda zároveň ujistil, že jakýkoli útok na zastupitelský úřad bezpečnostní síly potlačí.

Pentagon své nedělní nálety označil za odvetu za páteční útok na iráckou vojenskou základnu u Kirkúku. Kromě iráckých vojáků ji využívají také Američané. O život tam přišel jeden americký civilista. Americké údery mířily na pozice skupiny Katáib Hizballáh, za níž stojí Írán a kterou USA viní z pátečního raketového útoku.

Americký prezident Donald Trump na úterní dění v Bagdádu reagoval na sociálních sítích. "Írán zabil amerického zaměstnance a mnoho lidí zranil. Zareagovali jsme důrazně a uděláme to tak vždy. Teď Írán zorganizoval útok na americké velvyslanectví v Iráku. Budou (Íránci) se za to zodpovídat. Očekáváme, že Irák k ochraně ambasády použije své jednotky," napsal Trump na twitteru.

Teherán popřel Trumpovo nařčení, že by byl v pozadí protestu u americké ambasády. "Amerika má překvapivou odvahu přisoudit Íránu protesty Iráčanů proti barbarskému zabití nejméně 25 Iráčanů (Američany)," uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Abbás Musáví v prohlášení na webových stránkách resortu.

Podle AP v úterý k vyslanectví dorazili šíité, kteří předtím v jiné části hlavního města pohřbili oběti amerického náletu. Agentura AFP připomenula, že americká ambasáda se nachází v nejpřísněji střežené části Bagdádu, kde jsou také státní úřady. Podle AFP demonstranty do zóny pustili členové bezpečnostních sil na kontrolních postech.

Agentura AFP napsala, že mezi demonstrujícími byli členové šíitských milicí zvaných Lidové mobilizační síly (PMF), které jsou součástí irácké armády, ale zároveň zaštiťují mnoho milicí včetně těch podporovaných Íránem. Patří k nim také Katáib Hizballáh.

Milicionáři nesli hesla požadující odchod Američanů. "Parlament nás musí zbavit amerických vojáků, pokud ne, postaráme se o to my. Zavřete americké velvyslanectví v Bagdádu," stálo na transparentech. Někteří účastníci popsali zeď i okna komplexu nápisem Zavřeno jménem odboje.