Island se chce soudit se stejnojmenným prodejcem potravin

obchod řetězce Iceland ve Velké Británii

obchod řetězce Iceland ve Velké Británii Zdroj: Danrok , CC BY-SA 3.0, wikimedia

Iceland k nám míří ve velkém!
Iceland (Profimadia.cz)
Island
Island
Island
8
Fotogalerie

Úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví bude řešit neobvyklý případ. Bude v něm rozhodovat o jméně populárního britského řetězce s mraženými potravinami Iceland. Návrh na právní kroky úřadu podala vláda severského ostrova Islandu. Té vadí, že má na slovo „Iceland“ obchodní práva právě potravinový řetězec.

Britský řetězec Iceland otevřel svůj první obchod na východě Anglie v roce 1970, už tehdy se jmenoval stejně jako nyní. S rostoucí poptávkou po rychlých mražených potravinách řetězec v průběhu let expandoval i do zahraničí. V průběhu let se ale rozhořel konflikt mezi britským obchodníkem a Islandem, který se týká práv o název.

„Řetězec agresivně prosazuje své zájmy a vyhrává mnohé případy proti islandským společnostem, které jméno země využívají ve svém názvu nebo jako součást své obchodní značky, a to i v případech, kdy se jedná o firmu z jiného odvětví,“ uvedl pro The Guardian ministr zahraničí Islandu.

Po Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví tak islandská vláda chce, aby zneplatnil exkluzivní práva britského řetězce na jméno a jeho odvozeniny. Podle představitelů státu je pojem „Iceland“ příliš široký na to, aby mohla být vymáhána práva na jeho výhradní používání. To pak společnostem znemožňuje definovat své produkty jako islandské (angl. Icelandic) a údajně tak narušuje islandské hospodářství.

Podle informací islandského ministerstva se země snažila v minulosti už několikrát o mimosoudní dohodu s potravinářským řetězcem. Ze strany obchodníka se však vždy setkala s nereálnými a nepřijatelnými požadavky na řešení situace. Podle ministerstva je tak nyní jediným řešením soudní cesta.

S tímto tvrzením však nesouhlasí zástupci řetězce Iceland, kteří říkají, že klidné řešení konfliktu bylo vždy jejich cílem. „Velmi litujeme toho, že se islandská vláda rozhodla proti řetězci Iceland použít právní kroky,“ uvedla firma v prohlášení. „Zároveň ale chceme také říct, že zatímco se snažíme chránit zájmy naší společnosti, úspěšně pod tímto jménem obchodujeme už 46 let. A za tu dobu nedošlo k žádnému konfliktu nebo záměně pojmů,“ dodal Iceland.

Řetězec s mraženými potravinami Iceland otevřel svou první prodejnu v roce 1970. V současnosti má po Spojeném království více než 850 prodejen, další se nachází například v Irsku nebo Španělsko. Své zastoupení má i v České republice, kde provozuje pět prodejen. V současnosti je ve vlastnictví svého zakladatele Malcolma Walkera a jihoafrické investiční skupiny Brait.