Startupy žádají koordinovanou pomoc od EU. Bojí se, co bude, a tuší, že to, co bude, bude málo

Evropská unie, ilustrační foto.

Evropská unie, ilustrační foto. Zdroj: ctk

Evropská unie, vlajky.
Deliveroo, jeden ze silných evropských startupů.
3
Fotogalerie

Okolo tří tisíc evropských start-upů se semklo a chtějí po Bruselu pomoc v době koronavirové krize. Žádají vytvoření celoevropského formátu podpory. Startupy z Itálie, Řecka, Portugalska, Španělska a ze Spojeného království varovaly, že bez pomoci jich mnoho zanikne. Aktuální krize totiž utlumuje jak ekonomiku, tak i možnosti jejich financování.

Jednotlivé státy unie mají totiž různé přístupy k podpoře a to by chtěli zástupci iniciativy United Tech of Europe změnit tak, aby se pravidla a podpory řešily na celounijní úrovni. Podle nich se současné formy pomoci mnoha startupů vůbec nedotknou. Například Německo přitom vyčlenilo speciálně pro startupy finanční částku ve výši dvou miliard eur a Francie ohlásila plán na finanční injekci ve výši čtyř miliard eur. 

Naopak Spojené království se k podpoře postavilo poměrně rezervovaně. Dokonce tam vznikla občanská kampaň SOS (Save Our Startups) s varováním, že by mnoho ze třiceti tisíc britských startupů mohlo zkolabovat. Několik britských technologických startupů také napsalo dopis ministru financí Rishi Sunakovi s tím, že aktuální vládní opatření jsou výhodná jen pro etablované firmy, a naopak nepomáhají společnostem budoucnosti. Mnoho začínajících firem preferuje růst nad ziskovostí, a v tom je právě háček. Pokud nejsou ziskové, pak nedosáhnou na státní pomoc. Jsou mezi nimi i šéfové startupů Deliveroo, Darktrace a Babylon. 

Podobně na tom je podle Miqula Martího, ředitele organizace Barcelona Tech City, i Španělsko. Tamní vláda sice uvolnila balíček koronavirové pomoci ve výši zhruba 200 miliard eur, na většinu z něj však startupisti dle Martího nedosáhnou. Svůj názor přidává i Aquilino Peña, šéf Kibo Ventures: „Když dneska půjdete jako startup do banky a budete mít ztrátu, nejspíše úvěr nedostanete.“ Zároveň kritizuje i laxnost vlády a postoj k odvětví: „Když se budete bavit s vládními představiteli o věcech jako umělá inteligence, tak oni o tom nepřemýšlejí jako o něčem použitelném. Je třeba pochopit, že se jedná o investice do budoucnosti země.“

Portugalský pohled uvádí šéf startupu Virtuleap z oblasti virtuální reality Amir Bozorgzadeh: „Ta vládní pomoc je spíše nastavena pro malé a střední podniky. Bojím se, že startupy ve fázi pre-seed a seed (tedy v počátcích, pozn. red.) tak v průběhu pár měsíců zmizí, protože nesplňují kritéria k poskytnutí těchto finančních pobídek.“

Zajímavá situace panuje v Itálii. Tamní vláda uvolnila balíček 25 miliard eur a zavedla opatření jako zmrazení nájmů pro provozovatele obchodů či pozastavení splátek hypoték. Startupová komunita však byla podle Alessia Beveriny z milánské venture capital firmy Panakes Partners opomenuta. Tento týden také investiční sdružení VC Hub Italia poslalo otevřený dopis italské vládě s žádostí o urgentní opatření. Podepsalo jej 75 hlavních start-upů v zemi.

„Je načase konsolidovat trh a vytvořit z krize digitální šampiony,“ prohlásil Nicolas Brien, ředitel France Digitale, což je uskupení reprezentující přes 1500 startupů. „V ideálním světě by Evropský investiční fond (EIF) vytvořil velký buy-out fond a vyvolal konsolidační vlnu evropského start-up ekosystému,“ dodal Brien.

Evropská komise doposud uvolnila miliardu eur pro EIF k zajištění úvěrů určených pro malé a střední podniky. Ty by tak měly mít snazší přístup k penězům od bank. Opatření se podle komise zatím setkalo s pozitivním ohlasem a mělo by dojít k navýšení finančních prostředků.

Kromě toho by se v rámci European Innovation Council, což je iniciativa komise na podporu inovací, mělo dále investovat 164 milionů eur do projektů schopných přímo aktivně pomoci v léčení či testování COVID-19.

Aktuální představená opatření se však dle podnikatelů spíše soutředí na krátkodobou pomoc, tedy tu k překonání akutních problémů. Dle nich chybějí střednědobá a dlouhodobá opatření. 

Web E15.cz se spolupodílel na průzkumu mezi investory do startupů. Co si čeští investoři myslí a jaké dopady koronavirové krize na začínající podnikatele a celý trh vnímají si přečtěte ZDE.