Itálie se chystá rušit opatření kolem koronaviru. Datum zatím neslibuje

Policisté hlídkují na prázdném Svatopetrském náměstí ve Vatikánu

Policisté hlídkují na prázdném Svatopetrském náměstí ve Vatikánu Zdroj: Reuters

Policisté hlídkují na prázdném Svatopetrském náměstí ve Vatikánu
Lidé stojí ve frontě před supermarketem v Neapoli
Lidé stojí ve frontě před supermarketem v Neapoli
Trhovci na římském náměstí Campo de Fiori neotevřeli, restaurace zavírají
Trhovci na římském náměstí Campo de Fiori neotevřeli, restaurace zavírají
6
Fotogalerie

Itálie připravuje plán na postupné rušení omezení přijatých v souvislosti s epidemií koronaviru. Podle ministra zdravotnictví Roberta Speranza by však zatím bylo nezodpovědné slibovat datum, kdy se země vrátí do normálu.

Šíření nákazy v Itálii, která je s více než 15 tisíci oběťmi nejhůře zasaženou zemí na světě, se již pravděpodobně zpomaluje. V sobotu tam bylo registrováno 681 případů úmrtí na nemoc covid-19. To bylo nejméně za skoro dva týdny. Nových 4805 případů nákazy bylo ale mírně víc, než oznámily úřady v pátek, kdy evidovaly 4585 nově potvrzených nakažených. Celkově má Itálie 124.632 nakažených.

V hospodářských kruzích i mezi obyvatelstvem podle agentury DPA roste netrpělivost a mrzutost nad restriktivními opatřeními, které jsou v platnosti už od 13. března. Italská média v uplynulých dnech uvedla, že vláda se chystá umožnit návrat do práce pracovníkům v omezeném počtu odvětví.

Kabinet podle Speranzy zachová omezující opatření týkající se sociálních kontaktů. Hodlá také masivně zvýšit testování na koronavirus a vytvořit podmínky, které by umožňovaly léčit pacienty doma a ne v nemocnicích. Rovněž by měl být rozšířen počet nemocnic, které zvládnou léčbu plicního onemocnění covid-19, které koronavirus způsobuje. Italové by měli nadto dostat k dispozici aplikaci, která by umožňovala nakažené léčit na dálku.

"Nebudeme schopni v žádný konkrétní den říci: 'je to celé pryč'," uvedl Speranza s tím, že úkolem vlády je vytvořit takové podmínky, aby se "s virem dalo žít", dokud nebude k dispozici vakcína.