Itálie si polohu nevybrala, s migranty potřebujeme pomoci, vzkazuje europoslankyně Babišovi

Video placeholde

Andrej Babiš zaujal k uprchlické krizi jasné stanovisko - Česko nepřijme ani jednoho migranta. „Něco takového odmítáme,“ reagovala na jeho slova italská europoslankyně Laura Ferrara. Svou geografickou polohu jsme si nevybrali a těžko můžeme na rozdíl od Maďarska postavit zeď napříč Středomořím, argumentovala dále Ferrara. S českým premiérem se Ferrara neshodla už před čtyřmi lety, kdy se na jeho společnosti ptala budoucí komisařky Věry Jourové. Podívejte se na videorozhovor.

„To je jeden z příkladů, který nemůžeme akceptovat. Pokud jste součástí Evropské unie, musíte být připraveni přijmout všechny povinnosti. Pokud jde o evropský fenomén, musíme to řešit celoevropskou cestou a na evropské úrovni,“ reagovala Ferrara ve Studiu Blesk ve Štrasburku na vyjádření premiéra Babiše, že Česko nepřijme z migrantů nikoho.

„Nemůžete říct, že je to váš problém, je to na vás, ale já nepřijmu ani jednoho migranta, protože to není můj problém. To je podle mě velmi, velmi špatně,“zlobila se europoslankyně.

Ferrara zdůraznila problematiku geografického umístění Itálie. „Každý den během léta to byla ta samá situace a stejné vyjednávání s dalšími zeměmi, kdo je schopen přijmout uprchlíky. Musíme to změnit. Rádi bychom viděli Evropu, ve které je spolupráce, solidarita a férové dělení zodpovědnosti. Nemůžeme doplácet na svou geografickou polohu a všechny problémy, které jsou mezinárodního rázu,“ řekla.

Itálie je společně s Francií a Německem největšími donátory do rozpočtu Evropské unie. Zřejmě i proto si její vláda „dupla“ v otázce vylodění migrantů. Země totiž hrozila, že pokud se nedočká spolupráce, zablokuje hlasování o rozpočtu na další období. Na to se zase z Unie ozývaly hlasy, že je možné Italům stopnout přísun dotací.


Celý článek najdete na webu blesk.cz >>>