Evropa musí být solidárnější a stát se znova globálním hráčem, řekl Juncker k stavu Evropské unie

Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker Zdroj: Evropsky parlament

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker přednesl svůj poslední projev na půdě Evropského parlamentu. Vyzval v něm k silné Evropě, která se má opět stát globálním hráčem. Evropská unie má podle něj zůstat solidární a efektivněji bojovat proti nacionalismu a propagandě. Dále mluvil například o pozici společné evropské měny nebo dohodě o brexitu. 

Jucker vyzval k tomu, že chce silnou Evropu, kterou je ale nutné dále stabilizovat. „Musíme se opět stát globálním aktérem a důsledně se bránit. Tato komise by do konce funkčního období chtěla dosáhnout toho, aby se evropské obranné fondy staly operačními,“ řekl.

V projevu vyzval i k obraně proti nacionalismu a propagandě. Řekl, že Evropa nesmí být zticha, když ve světě hrozí globální katastrofa. „Evropská unie musí zůstat otevřeným prostorem. Nikdy nebude pevností, která se obrátí proti trpícímu světu. Planeta patří všem, ne pouze několika z nás,“ řekl.

Evropská komise podle Junckera navrhuje nová pravidla, podle kterých by měla teroristická propaganda na sociálních sítích zmizet do jedné hodiny.  „Musíme být schopni stíhat teroristy i přes hranice. Terorismus hranice neuznává,“ upozornil Juncker. Nová pravidla mají efektivněji zasahovat i proti praní špinavých peněz.

 Juncker také vyzval k vytvoření silnější pozice eura v mezinárodním obchodu. „Není správné, že Evropská unie platí 80 procent dovozu energie v dolarech. Euro se stalo druhou nejvýznamnější měnou po dolaru a měli bychom rozvíjet jeho zahraniční roli. A eurozónu prohloubit," řekl.

Problémy s migrací by chtěl řešit zesílením ochrany vnějších hranic. „Navýšíme počet evropských pobřežních hlídek na 10 tisíc. Posílíme azylovou agenturu. Ale pokud chceme volný pohyb osob v Schengenu, potřebujeme i solidaritu - trvalou a organizovanou,“ vyzval předseda EK.

Směrem k brexitu Juncker řekl, že se shodne s premiérkou Theresou Mayovou na nějaké formě zóny volného obchodu. Zároveň ale zmínil, že „kdo opustí Evropskou unii, nemůže čekat stejné podmínky, jako mají členské státy“.

Evropa by do roku 2020 měla skrze program Erasmus podporovat až 35 tisíc studentů přicházejících z Afriky, do roku 2027 by toto číslo mělo stoupnout na 105 tisíc. „Musíme více investovat do našeho vztahu s africkými národy,“ řekl Juncker.

Předseda Evropské komise na textu pracoval po řadě konzultací s evropskými politiky i členy komise do poslední chvíle. Před blížícími se eurovolbami na jaře příštího roku též zkritizoval některé evropské politky za snahu umlčet novináře, protože bez svobodného tisku podle něj nemůže existovat demokracie.