Izrael oseká finanční příspěvek OSN, pošle jen čtvrtinu

Premiér Netanjahu

Premiér Netanjahu Zdroj: EPA

Pemiér Benjamin Netanjahu nařídil další snížení izraelské platby do pokladny OSN. Jde o třetí stažení peněz světové organizaci ze strany židovského státu kvůli údajné zaujatosti OSN proti Izraeli. Místo více než deseti milionů dolarů tak letos Izrael podle místního tisku přispěje OSN 2,7 milionu dolarů (67 milionu korun).

Nová redukce ve výši milionu dolarů je reakcí na rezoluci, již v úterý přijala Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Text, pro něj hlasovalo 22 zemí a který zamítlo deset států, kritizuje Izrael za jeho počínání v Jeruzalémě a Gaze.

Šlo o novou verzi rezoluce, o níž se v UNESCO hlasovalo už loni a v níž se o jeruzalémské Chrámové hoře hovořilo jako o místě uctívaném jenom muslimy, přičemž v textu byla použita pojmenování výhradně arabská.

Poslední verze textu Chrámovou horu, na níž v minulosti stával židovský chrám a nyní jsou tam mešity, označuje za významné místo pro všechna tři monoteistická náboženství.

Netanjahu už před úterním hlasováním prohlásil, že "Izrael v UNESCO nevěří" a že "pro žádný jiný národ není Jeruzalém tak posvátný jako pro židovský, byť se v UNESCO vede debata, která tuto jednoduchou pravdu popírá".

Rezoluce, o níž se hlasovalo v úterý, kritizuje Izrael za vykopávky ve východním Jeruzalémě a označuje je za porušení mezinárodního práva. Izrael tuto část města obsadil za války v roce 1967, později ji připojil k západním čtvrtím a celé město označil za svou nedělitelnou metropoli. Dohody z 90. let ale počítaly s tím, že vznikne palestinský stát a východní Jeruzalém bude jeho hlavní město. Stavební činnost v této části Jeruzaléma ze strany Izraele se ve světě považuje za nelegální.

Dnes Netanjahu rezoluci označil za absurdní a za další příklad systematického poškozování Izraele, které musí mít důsledky. Ministerstvu zahraničí nařídil zkrátit platby OSN o další milion dolarů.

Izrael už platbu snížil nejprve o šest, později o dva miliony dolarů. Letos tak podle listu The Jerusalem Post Izrael do pokladny OSN přispěje 2,7 miliony dolarů. Podle stanov má každý člen Valného shromáždění OSN přispívat do rozpočtu OSN podle svého HDP.

Izrael má podle tohoto klíče podle sekretariátu OSN letos poskytnout 11 milionů dolarů, neboli 0,43 procenta rozpočtu.

Pokud pohledávky přesáhnou dvouroční předpokládanou platbu, může země přijít o hlasovací právo ve Valném shromáždění OSN. Letos v březnu kvůli tomu nemohly hlasovat Libye, Súdán a Venezuela.