Izrael si zvolil cestu rasismu a okupace, reagují na volby Palestinci

Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu Zdroj: CTK

Výsledek izraelských parlamentních voleb napovídá, že Izraelci zvolili "cestu rasismu a okupace", nikoli cestu mírových rozhovorů s Palestinci. V reakci na výsledek úterních izraelských parlamentních voleb to dnes řekl generální tajemník Organizace pro osvobození Palestiny Jásir Abid Rabbú.

Hlavní palestinský mírový vyjednávač Saíb Irikát prohlásil, že Palestinci kvůli volebnímu výsledku urychlí své diplomatické úsilí u Mezinárodního trestního soudu (ICC), kde chtějí žalovat Izrael. Volby vyhrál se ziskem čtvrtiny parlamentních křesel pravicový Likud dosavadního premiéra Benjamina Netanjahua.

„Izrael si zvolil cestu rasismu, okupace a kolonizace, nikoli cesty rozhovorů a partnerství,“ prohlásil Rabbú.

„Je zřejmé, že příští izraelskou vládu bude sestavovat Benjamin Netanjahu, a z toho důvodu, a to říkáme jasně, se obrátíme na haagský tribunál a urychlíme a zintenzivníme své diplomatické úsilí,“ řekl Irikát.

Palestinci chtějí Izrael žalovat v Haagu

Palestinci formálně o členství v ICC požádali 1. ledna a členem se mají stát 1. dubna. Hned potom chtějí Izrael zažalovat za údajné zločiny spáchané Izraelci za loňské války v Pásmu Gazy a také při „kolonizaci“ Západního břehu Jordánu.

ICC už v polovině ledna zahájil předběžné šetření s cílem zjistit, zda existují důvody pro vyšetřování údajných izraelských válečných zločinů na palestinských územích. Izrael v reakci na palestinské úsilí začlenit se do jurisdikce ICC zastavil převod daní a cel vybíraných ve prospěch Palestinců a blokuje jim tak 400 milionů dolarů.

Konec absurdním rozhovorům s Izraelem, vyzval Radván

Na izraelský volební výsledek reagovalo také palestinské radikální hnutí Hamas, které ovládá pásmo Gazy. Jeho zástupce Ismáíl Radván řekl, že „tento výsledek by měl být pro palestinskou samosprávu a stranu Fatah dostatečným důvodem k tomu, aby se přestaly zabývat těmi absurdními (mírovými) rozhovory (s Izraelem)“.

Netanjahuova minulá vláda sice tyto rozhovory obnovila, ale po několika měsících znovu přerušila kvůli sporům o židovské osady.

Pomohl strach z Íránu, reaguje Perský záliv

Nejmenovaný představitel států v oblasti Perského zálivu řekl agentuře Reuters, že Netanjahu může za dobrý volební výsledek poděkovat strachu z Íránu. Netanjahu kampaň založil na bezpečnostních tématech a mezi hrozby zařadil právě Írán. „Je to muž, který hodlá rozhodně chránit svůj národ, a to je to, co Izrael nyní chce. S vynořujícím se íránským nebezpečím se dalo Netanjahuovo vítězství čekat,“ sdělil zdroj Reuters.

Agentura píše, že oblast Perského zálivu se ztotožňuje s Netanjahuovým názorem na chystanou dohodu o íránském jaderném programu. Netanjahu prohlásil, že je to špatná dohoda, která Íránu nezabrání vyvíjet atomovou bombu. Země Perského zálivu navíc s obavami sledují rostoucí vliv Íránu na šíity na Blízké východě, v Iráku, v Sýrii a v Libanonu. „Aniž by existovala nějaká tajná dohoda, ve státech Perského zálivu panuje sounáležitost se stanoviskem Izraele, že je třeba omezit vliv Íránu v oblasti,“ sdělil Reuters kuvajtský bezpečnostní poradce Sámí Faradž.