Jedna z tváří běloruské opozice Kalesnikavová byla unesena. Režim ji zadržuje u ukrajinských hranic

Členka vedení běloruské opozice Maryja Kalesnikavová byla zadržena. Není ale zřejmé, zda v Minsku nebo na hranicích s Ukrajinou a o jejím dalším osudu není nic známo

Členka vedení běloruské opozice Maryja Kalesnikavová byla zadržena. Není ale zřejmé, zda v Minsku nebo na hranicích s Ukrajinou a o jejím dalším osudu není nic známo Zdroj: ČTK / AP / Uncredited

Tři členové běloruské opozice, včetně Maryje Kalesnikavové, byli v pondělí dopoledne přepadeni a uneseni maskovanými útočníky v centru Minsku. Nejvýznamnější vůdkyně běloruských protestů, která zatím neodešla do exilu, je podle státních médií momentálně zadržována na ukrajinských hranicích.   

Kolem osudu Kalesnikavové panovali až do úterního rána nejasnosti. Zástupce běloruského státního výboru pro ochranu hranice Anton Byčkovski tvrdil, že tři členové opozice, mezi nimiž je kromě Kalesnikavové také Anton Rodněnkov a Ivan Kravcov, prošli kontrolou na ukrajinské hranici. Běloruská tisková agentura Belta naopak uvedla, že Kalesnikavová byla na hranici zadržena. Podle nejnovějších zpráv však byli všichni tři představitelé opozice uneseni v centru Minsku.  

Server tut.by s odvoláním na očitého svědka napsal, že neznámí maskovaní lidé Kalesnikavovou přepadli na ulici a odvezli pryč v malé dodávce. Prorežimní média nyní tvrdí, že představitelé opozice jsou zadržováni u ukrajinských hranic. 

Kalesnikavová patří k organizátorům protestů, které Bělorusové pořádají od srpnových prezidentských voleb proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. V neděli se v Minsku sešel stotisícový dav lidí a policie zadržela přes 600 z nich. Úřady po volbách 9. srpna prohlásily za vítěze Lukašenka, ale opozice výsledek považuje za zmanipulovaný. Lidé proto už týdny protestují nejen v Minsku, ale také v dalších městech. Čelí přitom tvrdým zákrokům bezpečnostních sil.