VIDEOGRAFIKA: Bělorusko za Lukašenka. Je na tom lépe než Ukrajina, za Pobaltím dost zaostává

Video placeholde

Minskem a dalšími běloruskými městy rezonují masivní protesty proti volebním manipulacím a prezidentu Alexandru Lukašenkovi. Za 26 let v čele země ji ekonomicky dovedl doslova mezi Ukrajinu a Rusko. Naopak na své západní sousedy Bělorusko nestačí, a to nejen co do tempa růstu hrubého domácího produktu. Podívejte se na souhrnnou videografiku, která se v internetovém prohlížeči automaticky spouští pod titulkem článku.

V přepočtu HDP na hlavu vykazuje Bělorusko necelých sedm tisíc dolarů, v případě Polska, Lotyšska a Litvy je ale tento údaj téměř trojnásobný, v Rusku dvojnásobný. Naopak Ukrajinci jsou na tom ještě o polovinu hůře než Bělorusové, vyplývá z údajů agregovaných serverem TradingEconomics.

Bělorusko je průmyslovou zemí s rozvinutým zemědělstvím, hlavní slovo v ekonomice má však stát. Kromě zemědělství jsou hlavními průmyslovými odvětvími strojírenství, těžba a zpracování draselných solí, papírenský, textilní, potravinářský a chemický průmysl. Země exportuje zejména nákladní automobily, traktory a silničně-strojovou techniku. Bělorusko je také významným exportérem hnojiv, sýrů, másla a masných výrobků.

Tradičně největším hospodářským partnerem Běloruska je Ruská federace. Obchod s ní tvoří polovinu běloruského zahraničního obchodu, obě ekonomiky jsou silně provázány, což má pro Bělorusko výhody i nevýhody. Bělorusko je blízký spojenec Ruska, začátkem letošního roku však Minsk vedl s Moskvou spor o cenu za ropu. Spor se podařilo vyřešit, ale Minsk se rozhodl diverzifikovat dovoz ropy, ve kterém dlouho spoléhal jen Rusko.

Letos tak do Běloruska poprvé v dějinách dorazila americká ropa. Druhým nejvýznamnějším partnerem Běloruska je Evropská unie s téměř čtvrtinovým podílem na celkovém zahraničním obchodu.