Johnson chce znovu otevřít jednání o brexitové dohodě, Bruselu navzdory

Někdejší britský ministr zahraničí Boris Johnson, který je považován za favorita klání o post lídra vládní Konzervativní strany a tím i premiéra, věří, že je možné s Evropskou unií znovu otevřít jednání o brexitové dohodě. Na stranické konferenci konzervativců v Birminghamu dnes podle agentury DPA prohlásil, že k tomu je třeba jen správná energie. Brusel přitom dal opakovaně najevo, že dohodu o rozluce, na které se shodl s dosluhující premiérkou Theresou Mayovou, otevírat již nehodlá.

Johnson dnes zopakoval, že je samozřejmé, že Británie může opustit unii k 31. říjnu, jak se v dubnu na odkladu dohodly Londýn s Bruselem. Již dříve řekl, že odchod na konci října se uskuteční s dohodou, nebo bez ní.

Stejný názor zastává i Johnsonův rival Jeremy Hunt, který stojí v čele diplomacie. "Pokud se dostaneme k 31. říjnu a EU nebude prokazovat ochotu jednat o lepším plánu, pak po zvážení obtížných možností je politické riziko neuskutečnění brexitu mnohem horší než ekonomické riziko v případě odchodu bez dohody," řekl Hunt s tím, že by v takovém případě vyvedl Británii z EU bez ujednání s Bruselem.

Johnson s Huntem se dnes poprvé společně představili členské základně, která bude do konce července hlasovat o novém lídrovi. Do té doby je po celé zemi plánováno ještě 15 dalších regionálních stranických konferencí.

DPA poznamenala, že Johnson dnes odmítal hovořit o incidentu, kvůli kterému policie v noci na pátek zasahovala u londýnského domu, kde žije se svou přítelkyní Carrie Symondsovou. Policii přivolal soused, prý kvůli ženskému křiku, bouchání a ránám. Podle policie se nikomu nic nestalo a nebyl žádný důvod věc dále řešit.

"Myslím, že (publikum) nechce slyšet o takovém druhu věcí, pokud se nemýlím," řekl Johnson na dotaz moderátora. "To, co podle mého chtějí slyšet, jsou mé plány pro tuto zemi a pro mou stranu," dodal.

O zvýšeném zájmu médií o Johnsona svědčí i fakt, že si novináři povšimli, že možný budoucí premiér si dnes oblékl jednu ponožku naruby. Deník The Sun poznamenal, že Johnson, který je pověstný rozcuchaným zjevem, se do Birminghamu vypravoval v očividném spěchu.