K běžnému životu se vrátíme možná až v roce 2023, tvrdí lékař Jean-François Delfraissy

Hlavní zdravotní poradce francouzské vlády Jean-François Delfraissy

Hlavní zdravotní poradce francouzské vlády Jean-François Delfraissy Zdroj: profimedia.cz

Hlavní zdravotní poradce francouzské vlády Jean-François Delfraissy
Hlavní zdravotní poradce francouzské vlády Jean-François Delfraissy
3
Fotogalerie

Svět se k běžnému životu po pandemii vrátí nejspíš až v roce 2022 nebo 2023. Stanici BFM TV to řekl hlavní zdravotní poradce francouzské vlády Jean-François Delfraissy, podle kterého má virus SARS-CoV-2 mimořádnou schopnost vytvářet mutace.

„Tuto zimu nejspíš přijde další varianta,“ myslí si Delfraissy, podle kterého se lidem nakonec nad pandemií podaří zvítězit - ale nějakou dobu to ještě potrvá. Hlavním problémem následujících let budou podle odborníka rozdíly mezi zeměmi, které mají naočkované vysoké procento populace, a těmi, kde je populace proočkovaná méně. Dodal, že „návrat k normálu může být v roce 2022, 2023“.

Na začátku příštího měsíce se podle Delfraissyho počet nakažených může ve Francii vyšplhat až na 50 tisíc případů denně, čtvrtá vlna by pak francouzské nemocnice mohla zasáhnout v polovině srpna.

„Očkování nás chrání proti vážnému průběhu nemoci, ale můžeme se nakazit a infikovat i ostatní. Pro následující týdny nemáme žádné zázračné řešení. Musíme se vrátit k jednoduchým opatřením: mýt si ruce, nosit roušky v místech, kde je hodně lidí. Je to záležitost selského rozumu,“ uvedl Delfraissy. Dodržovat základní hygienická opatření je podle něj důležité i proto, aby se se začátkem školního roku nemusely opět zavírat školy.

Francie ve čtvrtek zaregistrovala 22 tisíc nových případů koronavirové nákazy, o den dříve 21 tisíc, píše agentura AFP. Je to zhruba desetkrát více, než kolik západoevropská země za den registrovala před měsícem. Počet hospitalizací zůstává nízký, což však lze podle AFP vysvětlit prodlevou mezi zjištěním nákazy u pacienta a možnou hospitalizací.

Zvýšený počet infekcí ve Francii souvisí s šířením varianty delta. Země proto sleduje situaci v zemích, kde se tato nakažlivější varianta začala šířit o několik týdnů či měsíců dříve, zejména Británii. „V Anglii vidíme nárůst hospitalizací, které se však nyní netýkají jednotek intenzivní péče, protože vakcína chrání před vážnějšími projevy nemoci,“ uvedl dříve Delfraissy.