Kalifornii zasáhlo nejsilnější zemětřesení za posledních 25 let

Poničený chodník po zemětřesení v Kalifornii

Poničený chodník po zemětřesení v Kalifornii Zdroj: CTK/AP/Rich Pedroncelli

Zemětřesení o síle 6,1 stupně dnes zasáhlo sever amerického státu Kalifornie. Asi stovka lidí utrpěla zranění, z toho tři těžká. Podle geologického ústavu USGS jde v této oblasti o největší zemětřesení od roku 1989, kdy zahynulo více než 60 osob.

Zemětřesení bylo zaznamenáno v 03:20 místního času (12:20 SELČ), přibližně osm kilometrů severozápadně od města American Canyon. Otřesy vycházely z hloubky téměř 11 kilometrů a pocítili je také obyvatelé San Franciska, jak hned oznamovali na Twitteru.

Město Napa, vzdálené asi deset kilometrů od epicentra, bylo patrně nejvíce zasaženo. Nejméně 87 osob bylo hospitalizováno v místní nemocnici s nejrůznějšími úrazy. Většina lidí byla pořezaná o střepů skla nebo potlučená padajícími předměty. Tři osoby včetně jednoho dítěte jsou v kritickém stavu.

V Napě a jejím okolí došlo k výpadku elektřiny, což podle energetiků postihlo asi 70 tisíc domácností této viničné oblasti. Po několika hodinách byly dodávky energie obnoveny skoro 50 tisíc z nich.

Podle agentury Reuters byly zničeny čtyři mobilní domy, další dva zachvátil požár. Poškozeno bylo také několik historických budov a obchodů v centru Napy. Podle místní protipožární služby 15 z 16 zasažených velkých budov je již neobyvatelných. Záchvěvy způsobily na zhruba 50 místech únik plynu a na 30 vytéká voda z poškozeného potrubí. Kvůli tomu ani nemohli místní hasiči účinně likvidovat požáry.

Místní policie oznámila, že prověří všechny mosty a můstky kvůli případnému poškození, a vyzvala obyvatele, aby ji vyrozuměli o případných problémech. „Otřesy byly prudké, rozbilo se hodně skla,“ sdělila podle agentury AFP jedna z místních obyvatelek.

Kalifornie jako druhá schválila provoz aut bez řidiče