Katastrofa pro nás i Británii, říká Německá průmyslová komora o brexitu

Londýn

Londýn Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Německá průmyslová a obchodní komora (DIHK) upozornila, že odchod Británie z Evropské unie by byl "katastrofální" pro Británii samotnou i pro Německo, které je největší ekonomikou Evropské unie, řekl zástupce šéfa této organizace Volker Treier.

Britský premiér David Cameron slíbil uspořádat referendum o setrvání Británie v EU do konce roku 2017. Předtím chce dohodnout s Bruselem nový formát vzájemných vztahů mezi Londýnem a Evropskou unií. S tímto svým záměrem přijel do Berlína seznámit německou kancléřku Angelu Merkelovou.

Čtěte o vyjednávací pozici Británie:

Německý byznys je „udiven“, že Británie vůbec hodlá referendum uspořádat, uvedl podle BBC Treier. Merkelová by podle něj neměla Britům nabízet žádné ústupky. Kdyby se tomu totiž tak stalo, mohly by o podmínkách svého členství chtít vyjednávat i další státy EU, obává se Treier.

DIHK odhaduje, že německé firmy zaměstnávají v Británii téměř 400 tisíc lidí. Mnoho těchto společností prý záměr uspořádat referendum znepokojil. Kdyby se Britové rozhodli EU opustit, značný počet německých firem by zvažoval, že své investice v Británii omezí, uvedl také zástupce německé komory.