KLDR zbrojí nad odhady, za pět let může mít až sto jaderných bomb

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Stefan Krasowski via Flickr (CC-BY 2.0)

Podle nových odhadů expertů může Severní Korea během pěti let disponovat až stovkou jaderných hlavic. A souběžně vyvíjí také novou generaci pozemních odpalovacích zařízení. Severokorejské jaderné nálože tak mohou znamenat hrozbu nejenom pro Jižní Koreu, ale i USA.

Rychlost severokorejského zbrojení překonává dřívější odhady. Profesor Stanfordské univerzity Siegrfied Hecker uvedl, že režim Kim Čong-una disponuje tuctem jaderných bomb, ke kterým do roku 2017 přidá dalších osm.

Podle nynějších odhadů Joela Wita z Americko-korejského institutu při Univerzitě Johna Hopkinse má KLDR v současnosti k dispozici 10 až 16 jaderných zbraní, z toho šest až osm zařízení na bázi plutonia a čtyři až osm zbraní využívající obohacený uran. Podle jeho umírněných odhadů se KLDR podaří do roku 2020 získat 50 nukleárních bomb, nejpesimističtější varianta počítá až s dvojnásobkem, uvedla analytikova slova agentura Bloomberg.

Země údajně reaguje na vojenská cvičení USA a Jižní Koreje

„Kim Čong-un dal jasně najevo, že si chce své postavení ve světě zajistit místo opakovaného růstu napětí a destabilizace na Korejském poloostrově odstrašující silou jaderného arzenálu,“ říká spolutvůrce prognózy Sun Jong-an.

KLDR nicméně dosud nezveřejnila, kolik bomb má k dispozici. Země provedla svůj třetí jaderný test před dvěma lety a od té doby opakovaně hrozí provedením dalších – s deklarovaným cílem zaplašit americkou hrozbu. Jižní Korea před měsícem varovala, že její severní soused „učinil výrazný pokrok“ směrem k výrobě jaderných bomb natolik malých, že jimi lze vybavit balistické rakety.

Třaskavá cvičení

Zemi se tak daří rozšiřovat svůj arzenál i přes uvalení mezinárodních sankcí v roce 2009. Zmíněný posun ve výrobě nukleárních zbraní tak znamená hrozbu pro celý region, jelikož severokorejské rakety mohou doletět do Japonska, Ruska, Číny a zřejmě i do USA.

Severokorejský státní list Rodong Sinmun uvedl, že země reaguje na společná vojenská cvičení USA a Jižní Koreje. Své zahraniční nepřátele se tak chce severokorejský režim snažit co nejvíce zastrašit. Ti ale následně oznámili, že jejich každoroční armádní manévry v Koreji proběhnou i letos, a to druhého března. Zatímco Soul a Washington tvrdí, že jejich smyslem je nácvik reakce v případě napadení země, podle KLDR jde o přípravu invaze na její území.