Kreml odmítá výzvy, aby propustil zatčené demonstranty

Protivládní demonstrace v Moskvě

Protivládní demonstrace v Moskvě Zdroj: ČTK/AP/Pavel Golovkin

Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin
Vladimir Putin
Ruský prezident Putin
26
Fotogalerie

Kreml odmítl výzvy Spojených států a Evropské unie k propuštění demonstrantů, pozatýkaných v Moskvě a v Petrohradu během pondělních protestů uspořádaných opozičním vůdcem Alexejem Navalným. Demonstrace, které ruské úřady nepovolily, kremelský mluvčí označil za "nebezpečné provokace" a varoval, že "provokatéři" musí počítat s postihem.

 "V Moskvě, kde desítky tisíc lidí včera (v pondělí) slavily národní svátek, počínání skupin provokatérů představovaly nebezpečí pro občany," prohlásil mluvčí prezidenta Vladimira Putina. "Vůči takovým osobám, takovým provokatérům, orgány chránící právo a pořádek přijímají nezbytné kroky," dodal Dmitrij Peskov.

K výzvám z ciziny k propuštění pokojných demonstrantů na svobodu prohlásil, že Kreml nesouhlasí s takto položenou otázkou a nemůže tyto výzvy vyslyšet. "Ti, kdo pořádali nenásilné akce, se dobře bavili v mnoha ruských městech. Ale vůči lidem, věnujícím se provokacím, byla podniknuta opatření v přísném souladu s našimi zákony," prohlásil.

Ruská policie pozatýkala více než tisícovku demonstrantů a zadržela i Navalného, kterého soud ještě v pondělí poslal na 30 dnů za mříže za opakované porušení zákonů o pořádání demonstrací. Přestože reportéři na místě informovali o brutálních zásazích policejních těžkooděnců, přinejmenším ve dvou případech úřady zahájily stíhání demonstrantů kvůli podezření z útoku na policisty, za což mohou hrozit i několikaleté tresty vězení.

Zatýkání v Rusku kritizoval i český premiér. "Dění v Rusku je znepokojivé. Lidé mají právo vyjádřit názor, aniž by byli zatýkáni. Ruská vláda by měla respektovat svobodu projevu a shromažďování," napsal dnes Bohuslav Sobotka na svém twitterovém účtu.

Peskov dnes vysvětloval, že ruští občané mají plné právo vyjadřovat své názory, pokud tak činí v souladu se zákonem na akcích povolených úřady. "Uskutečnění podobných akcí s příslušným povolením, jak stanoví zákon, nepředstavuje žádné nebezpečí. Někde přijde lidí víc, jinde míň, to je normální, když lidé vyjadřují svůj občanský postoj," řekl a připomněl, že "absolutně bez problémů" se v pondělí odehrála povolená opoziční akce na moskevské Sacharovově třídě.