Kyjev se poprvé chystá oficiálně označit Rusko za agresora

Ukrajina

Ukrajina Zdroj: Reuters

Donbas
Donbas
Donbas
Donbas
Donbas
21
Fotogalerie

Ukrajina plánuje poprvé oficiálně označit Rusko za "agresora" v konfliktu, který třetím rokem svádí s proruskými separatisty v Donbasu na východě země. Výraz, který se až dosud objevoval jen v projevech ukrajinských politiků, figuruje v návrhu zákona o reintegraci Donbasu. Moskva stále popírá přímé zapojení do konfliktu, který si od dubna 2014 vyžádal podle odhadů na 10 tisíc mrtvých.

"Na zákonodárné úrovni bude zaveden pojem, že Rusko je agresorem. To znamená, že Ukrajina má právo na sebeobranu. Ještě to není válka, ale sebeobrana," uvedla ve zpravodajské televizi 5. kanál, která patří šéfovi státu Petru Porošenkovi, představitelka ukrajinského prezidenta v parlamentu Iryna Lucenková.

Návrh zákon také stanoví, že Ukrajina nenese zodpovědnost za situaci na "dočasně okupovaných územích", jak Kyjev označuje anektovaný Krym a tu část Donbasu, kterou ovládají proruští separatisté.

Předloha je podle Lucenkové z 99,9 procent hotová a na podzim má být předložena poslancům. Platí přitom pravidlo, že návrhy předložené prezidentem posuzuje parlament přednostně.

Podle ruského tisku Porošenkův návrh prý počítá se zrušením dosavadní "protiteroristické operace", jak Kyjev oficiálně označuje "tažení proti separatistům a okupantům", a s vyhlášením válečného stavu v regionu.