Kyjev vysílání ruských televizí zakázal, na Ukrajině je přesto dostupné

Petro Porošenko

Petro Porošenko Zdroj: ctk

Ukrajinská vláda se od počátku krize po ruské anexi Krymu snaží vést válku i na poli informací a propagandy. Loni zakázala vysílání 14 ruských televizí na svém území s odkazem na to, že slouží „válečné propagandě.“ Bez ohledu na zákaz těchto stanic, mezi kterými jsou například stanice RT či Life News, jsou ale ruské kanály na Ukrajině stále přístupné. V Donbasu dokonce dostupnější než ty ukrajinské, varuje kyjevská nevládní organizace Telekritika.

Studie Telekritiky se zaměřila na vnímání médií v domácnostech jednotlivých ukrajinských regionů. Autoři důležitost tématu podtrhují slovy, že vliv ruské propagandy se „stal hlavně v postsovětských zemích enormní.“

Ruská informační válka podle nich pronikla i do vysílání hlavních ukrajinských stanic, které patří oligarchům blízkým svrženému proruskému prezidentu Viktoru Janukovyči.

Kanály jako Inter nebo 1+1 měly cíleně referovat o demonstrantech na Majdanu jako o „radikálech“, zveličovat hrozbu extremistů z Pravého sektoru a oslavovat policejní jednotky Berkut, které na kyjevském náměstí Nezávislosti zasahovaly. Podle autorů studie tak nakonec tyto ukrajinské sdělovací prostředky nehrály o nic méně ničivou roli než ruské televizní stanice, jejichž vysílání se snaží ukrajinská vláda na svém území potlačit.

I s ohledem na možnosti satelitního a digitálního šíření signálu je to ale marná snaha. Na území „lidových republik“ na východě země má větší procento populace (63) přístup k ruským kanálům, jako je RTR či Rusko24, než k ukrajinským (61). V ostatních oblastech země má k dispozici vysílání z Ruska necelá třetina obyvatel.

Ve výsledku ale obyvatelé Donbasu prožívají spíše než informační válku informační deziluzi. Necelá třetina respondentů se v průběhu konfliktu na východě země zklamala v ukrajinských médiích, 37 procent v těch ruských. Analytici tato čísla zasazují spíše do celkového rámce únavy a pesimismu z vleklé krize. Podle jejich zjištění se ale sledovanost televizních kanálů v uplynulých šesti měsících nezměnila.

Ochrana informačního prostoru
Loni v březnu kyjevský soud pozastavil vysílání několika ruských státních a polostátních televizí na Ukrajině. Tyto stanice bývají vnímány jako nástroj kremelské propagandy. Moskva vzápětí protestovala proti porušení lidských práv a svobod.
Letos v dubnu podepsal prezident Ukrajiny Petro Porošenko zákon o „ochraně informačního prostoru.“ Ukrajinské televizní stanice, které se proti zákonu prohřeší, bude cenzurní orgán zatím jen varovat, od července ale budou vystaveny pokutám.
Programová skladba ukrajinských kanálů již nebude smět obsahovat ruské filmy či jiné pořady propagující armádu nebo „jiné ozbrojené složky ruského agresora.“

Očima kremelského trolla: Rusko zaměstnává armádu internetových diskutérů